Kokosanki


Kokosanki

Pyszne, słodkie i mięciutkie w środku ciasteczka kokosowe idealne na podwieczorek i nie tylko. Moje ulubione ciasteczka które bardzo szybko się robi. 



Składniki:

- 300 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru pudru
- 60 g masła
- 3 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny



Przygotowanie:

Masło podgrzać i dodać 100 g cukru. Mieszać energicznie i poczekać, aż się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostałą część cukru (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Połowę piany wymieszać delikatnie z ostudzoną masą kokosową, stopniowo dodawać pozostałą pianę. Małą łyżeczką nakładać niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec kokosanki przez 15-18 min aż będą mały złoty kolor.




Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne Posty