Sałatka z Pora

Sałatka z Pora

Por - należy do warzyw najwcześniej docenionych ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy. Por często zalecany jest w dietach leczniczych i odchudzających.

Por należy do produktów o bardzo małej kaloryczności. 100 gramów tego warzywa dostarcza jedynie 24 kcal. Za to jest bogaty w witaminy i minerały. Por jak na tak niskokaloryczne warzywo zawiera całkiem sporo wartości odżywczych. Zawiera witaminy: C, A, E, B1, B2, PP. Ponadto zawiera około 10 proc. białka, żelazo, olejki eteryczne, kwas nikotynowy. Pory są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Wartości odżywcze
100 g pora dostarcza:
– 61 kcal,
– 59 mg wapnia,
– 2 mg żelaza,
– 28 mg magnezu,
– 180 mg potasu. 
Warto zwrócić uwagę na sporą dawkę wapnia i żelaza. Kiedy myślimy o cennych źródłach tych składników, przychodzi nam do głowy nabiał czy czerwone mięso. W tym sensie por może nas zaskoczyć. Podobnie może zdumieć nas fakt, że por wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Por jest warzywem, które posiada szereg właściwości leczniczych. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Wspomaga walkę z grzybami, spalinami i innymi toksycznymi czynnikami. Por pomaga odtruwać organizm. Bulion z pora jest niezastąpiony, kiedy przesadzimy z alkoholem. ;-)

Ciężko w to uwierzyć, ale to popularne i niepozorne warzywo jest bardzo skutecznym afrodyzjakiem. Warto włączyć go do swojej diety, aby poprawić, jakość życia seksualnego.


Dlatego dziś proponuję ,,mega” szybką w przygotowaniu oraz bardzo lekką i smaczną sałatkę z pora, idealną na święta, imprezę lub gdy mamy niespodziewanych gości. Przygotowanie tej sałatki zajmie nie więcej niż 15-20 minut.

Składniki:

- 3 duże pory (tylko biała część)
- kukurydza (1 duża puszka)
- groszek (1 duża puszka)
- czerwona fasola w zalewie (1 duża puszka)
- 4 ogórki kiszone (można użyć też konserwowych – wg upodobań)
- 4 jajka
- sól i pieprz
- majonez
- 1 łyża ostrej musztardy (ja używam chrzanowej)


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo i odstawić do ostygnięcia. W porach odciąć zieloną część a białą umyć. Pora przeciąć na pół wzdłuż a następnie każdą połówkę na kolejne trzy części (wzdłuż). Pokroić w cienkie plasterki (tak postąpić z resztą porów). Umieścić w dużej misce. Kukurydzę, groszek i fasole odsączyć na sitku i dodać do miski z posiekanym porem, (jeśli mamy trochę więcej czasu i ochoty czerwoną fasolę można również pokroić na mniejsze cząstki). Jaja zetrzeć na tarce na grubych oczkach a ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do reszty składników. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać łyżkę musztardy i majonez w ilości która spowoduje, że wszystkie składniki dokładnie się połączą. Sałatka nadaje się już tylko do jedzenia. 

Można podawać ją ze świeżym pieczywem, wędliną lub mięsem jako dodatek. Zapewniam, że wszyscy, którzy będą mieli okazję spróbować tej sałatki będą nią zachwyceni.




Życzę smacznego.


Komentarze

Popularne Posty