Czekoladowa Szarlotka


Czekoladowa Szarlotka

Szarlotka lub jabłecznik to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju. Można ją piec na spodzie z półkruchego lub kruchego ciasta. Ja dziś proponuję szarlotkę z kruchym czekoladowym ciastem, gdzie wytrawny smak kakao bardzo fajnie przełamuje słodycz jabłkowego musu i świetnie się z nim uzupełnia. Szarlotka ta jest bardzo łatwa i dość szybka do przygotowania. Polecam gorąco.



Składniki na prażone jabłka:

- 1½  kg twardych jabłek
- 6 łyżek brązowego lub białego cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cynamonu
- 2 szklanki zimnej wody

Składniki na ciasto czekoladowe:

- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- zimna woda

Dodatkowo:

- 50 g mlecznej czekolady
- 1 białko
- 1 łyżeczka brązowego cukru



Przygotowanie prażonych jabłek:

Do miski wlać dwie szklanki wody i dodać sok z cytryny. Jabłka obrać, pousuwać gniazda nasienne i pokroić na małe kostki. Jabłka wkładać do miski z wodą i sokiem z cytryny. Co jakiś czas pomieszać całość tak, aby wszystkie kawałki były dokładnie zanurzone w wodzie - dzięki temu jabłka zachowają jasny kolor. Następnie jabłka dokładnie odcedzić i zostawić chwilę na cedzaku. W dużym garnku rozpuść masło, dodać cukier i jabłka. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aby owoce wydzieliły jak najmniej soku. Jabłka powinny z zewnątrz stać się miękkie, ale pozostać jędrne w środku. Proces powinien potrwać ok 10 minut. Gdyby jednak jabłka okazały się bardziej soczyste i uwolniły swoje soki należy je podsmażać do czasu aż większość soku odparuje. Ja dodatkowo w takiej sytuacji dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, aby delikatnie zagęścić całość jabłkowego farszu. Następnie zestawić z ognia, dodać cynamon i delikatnie wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej.




Przygotowanie ciasta:

Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać masło i wcierać je palcami w mieszankę tak, aby powstało coś na kształt zacierki. Dodać cukier i przez chwilę wymieszać. Następnie dodać żółtka, aromat waniliowy i kilka łyżek wody. Wodę dodawać po jednej łyżce i ewentualnie z wyczuciem zwiększać jej ilość tak, aby można było zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie i wyłożyć nim dno i boki tortownicy (Ø ok 20 cm). Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 minut.



Z reszty ciasta powykrawać listki lub inne preferowane kształty, którymi zostanie udekorowany wierzch szarlotki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Czekoladę zetrzeć na tarce (grube oczka) i delikatnie wymieszać z uprażonymi i przestudzonymi jabłkami. Masę delikatnie wyłożyć do formy z ciastem i wyrównać. Wierzch udekorować wyciętymi wcześniej listkami z ciasta. Listki posmarować rozkłóconym białkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.






Smacznego

Komentarze

  1. Na tyle szarlotek co jadlam nigdy nie widzialam czekoladowej. I co najlepsze nawet bym nie wpadla a taki pomysl. Super 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pochwalę. Cieszę się że mogłam pokazać że szarlotka nie zawsze musi być tradycyjna. Lubię czasami zrobić coś kreatywnego i innego niż wszyscy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty