Pierożki Czekoladowe z Sosem Waniliowym


Pierożki Czekoladowe z Sosem Waniliowym

Miła i smaczna propozycja na wczesny lunch lub kolację. Czekoladowe pierożki z kremowym nadzieniem oblane aromatycznym i aksamitnym sosem waniliowym. Palce lizać. Z podanych poniżej składników wychodzi ok 26 szt. pierożków. Polecam gorąco.


 
Składniki na ciasto:

- 175 g mąki pszennej
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego


Składniki na farsz:

- 150 g mlecznej czekolady
- 300 g serka Mascarpone
- 1 jajko
- 1 łyżka startego świeżego imbiru (opcjonalnie)


Składniki na sos waniliowy:

- 150ml mleka
- 150ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 4 łyżki cukru
- 1 laska wanilii lub opakowanie cukru z wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka


 Dodatkowo:

- 1 rozkłócone jajko do smarowania ciasta



Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej do mocno płynnej konsystencji. Odstawić na bok, aby delikatnie przestygła. W misie miksera utrzeć na jednolitą masę ser i jajko a następnie dodać roztopioną czekoladę i wszystko miksować do połączenia składników. Na koniec do masy wmieszać starty imbir, (jeśli ktoś nie lubi imbiru można go pominąć). Przygotować tackę i przykryć ją papierem do pieczenia. Krem umieścić w worku cukierniczym i wyciskać na tak przygotowaną tackę niewielkie porcje kremu (placki o średnicy ok 2 cm i grubości ok 1 cm). Następnie umieścić tackę w zamrażarce, aby krem stwardniał. Łatwiej będzie się wówczas sklejać pierożki, bo krem nie będzie się rozpływał. W tym czasie można przygotować ciasto.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać kakao i cukier. Wymieszać suche składniki ze sobą i dodać olej oraz jajka, które wcześniej dobrze jest mocno rozkłócić. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Oczywiście można sobie także ułatwić pracę i wyrobić ciasto przy pomocy miksera z hakiem do ciasta. Następnie ciasto zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Czas na przygotowanie sosu waniliowego.

Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. Mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami lub cukier z wanilią albo aromat waniliowy. Całość zagotować. Przelać gorące mleko przez sitko do ubitej masy jajecznej nie przerywając miksowania. Następnie masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż sos lekko zgęstnieje. Pilnować, aby masa się nie zagotowała, bo żółtka się wówczas zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki). Sos można serwować na ciepło lub zimno. Podczas studzenia sos należy przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała wierzchnią warstwę sosu, czyli w tzw.: ,,kontakcie”. Następnie sos przelać do słoiczka i włożyć do lodówki. Przechowywać max. do tygodnia. Podawać, jako dodatek do pierożków, naleśników lub lodów.

Proces klejenia pierożków rozpocząć od podzielenia ciasta na dwie części. Jedną ponownie zawinąć w folię, aby ciasto nie wysychało a drugą rozwałkować na bardzo cieniutki prostokąt podsypując stolnicę niewielką ilością mąki. Prostokąt podzieli na dwie równe części i jedną z nich posmarować rozkłóconym jajkiem a następnie układać zamrożone porcje kremowego farszu w odstępach ok 4 cm. Zacząć przykrywać farsz drugą porcją ciasta dociskając je opuszkami palców pomiędzy porcjami farszu usuwając przy okazji ewentualne pęcherzyki powietrza. Gdy oba płaty ciasta będą już dobrze sklejone przy pomocy radełka do faworków lub ostrego noża pokroić ciasto na kwadratowe pierożki. Przełożyć pierożki na lnianą, czystą ściereczkę i pozostawić je na ok 30 min. Dokładnie tę samą czynność powtórzyć z drugą porcją ciasta.

Następnie w dużym garnku zagotować wodę i wrzucać do wrzątku przygotowane pierożki. Gotować je na średnim ogniu przez 4-5 minut cały czas mieszając. Gdy będą już al dente, wyjmować łyżką cedzakową i podawać natychmiast przybrane listkami mięty i polane sosem waniliowym. Opcjonalnie zamiast sosu można użyć śmietanki kremówki 30 lub 36 %.






Smacznego.


Komentarze

  1. zjadlabym takie chociaz jestem zbyt leniwa na takie przygotowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto jednak znaleźć w sobie trochę zapału i zrobic bo są naprawdę pyszne. 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty