Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami


Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (samo ciasto). Są różne rodzaje Focaccia, od suchego, z solą i ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana jest na ciepło. Podaje się ją przeważnie przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz jako dodatek do innych potraw.
Można przygotować ją także w wersji na ,,słodko”. Przepis na Focaccię z cynamonem podaję również w tym przepisie. Polecam. 


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 17 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant


Dodatki:

- czarne oliwnik (ilość wg uznania)
- zielone oliwki (ilość wg uznania)
- suszone pomidory w oliwie
- suszona lub świeża bazylia
- kapary (ilość wg uznania)
- oliwa z oliwek do posmarowania ciasta przed pieczeniem



Przygotowanie:

Oliwki pokroić w plasterki a pomidory na mniejsze kawałki.

Mąkę przesiać do misy i wymieszać z 1 łyżeczką soli. Drożdże rozkruszyć w 125 ml ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na bok na ok 20 min, aby drożdże podjęły pracę (w przypadku używania drożdży instant tę część można pominąć i drożdże razem z cukrem dodać bezpośrednio do mąki). Pracujące drożdże i 2 łyżki oliwy z oliwek dodać do mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą i umieść w niej zagniecione ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę (prostokątną lub okrągłą) posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną papierem do pieczenia. W cieście zrobić dziurki (wgłębienia) palcami, poukładać na cieście wcześniej przygotowane oliwki i pomidory, posypać małymi kaparami i obficie skropić oliwą z oliwek. Na koniec posypać suszoną bazylią lub udekorować posiekanymi świeżymi listkami bazylii.

Odstawić foremkę do ponownego wyrośnięcia ciasta tym razem na ok 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C i po ponownym wyrośnięciu ciasta wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec Focaccię przez ok 25 min, do czasu aż wierzch będzie rumiany.

Podawać na ciepło, jako przystawkę przed daniem głównym lub jako samodzielną przekąskę. Idealnie smakuje maczana w niewielkiej ilości oliwy z oliwek wymieszanej z odrobiną sosu balsamicznego.






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Focaccia z Cynamonem
Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 17 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:

- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu



Przygotowanie:

1 łyżkę cukru trzcinowego wymieszać z 1 łyżką cynamonu.

Mąkę przesiać do misy i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz cynamonem. Drożdże rozkruszyć w 125 ml ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na bok na ok 20 min, aby drożdże podjęły pracę (w przypadku używania drożdży instant tę część można pominąć i drożdże razem z cukrem dodać bezpośrednio do mąki). Pracujące drożdże i 2 łyżki oliwy z oliwek dodać do mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą i umieść w niej zagniecione ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę (prostokątną lub okrągłą) posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną papierem do pieczenia. W cieście zrobić dziurki (wgłębienia) palcami, posypać wierzch ciasta wcześniej przygotowaną mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem i obficie skropić oliwą z oliwek.

Odstawić foremkę do ponownego wyrośnięcia ciasta tym razem na ok 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C i po ponownym wyrośnięciu ciasta wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec Focaccię przez ok 25 min, do czasu aż wierzch będzie rumiany.

Podawać na ciepło, jako przekąskę.



  
Smacznego.


Komentarze

Popularne posty