Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami
Focaccia z Oliwkami i suszonymi Pomidorami
Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj
pieczywa, będącego podstawą pizzy (samo ciasto). Są różne rodzaje Focaccia, od suchego,
z solą i ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z
suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana jest na ciepło. Podaje się
ją przeważnie przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz jako
dodatek do innych potraw.
Można przygotować ją także w wersji na ,,słodko”. Przepis na
Focaccię z cynamonem podaję również w tym przepisie. Polecam.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 17 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
Dodatki:
- czarne oliwnik (ilość wg uznania)
- zielone oliwki (ilość wg uznania)
- suszone pomidory w oliwie
- suszona lub świeża bazylia
- kapary (ilość wg uznania)
- oliwa z oliwek do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Przygotowanie:
Oliwki pokroić w plasterki a pomidory na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiać do misy i wymieszać z 1 łyżeczką soli. Drożdże
rozkruszyć w 125 ml ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i
odstawić na bok na ok 20 min, aby drożdże podjęły pracę (w przypadku używania
drożdży instant tę część można pominąć i drożdże razem z cukrem dodać
bezpośrednio do mąki). Pracujące drożdże i 2 łyżki oliwy z oliwek dodać do mąki
i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą i umieść w niej
zagniecione ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce
na ok 1½ h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić dłońmi
obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę (prostokątną lub
okrągłą) posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną papierem do pieczenia. W
cieście zrobić dziurki (wgłębienia) palcami, poukładać na cieście wcześniej
przygotowane oliwki i pomidory, posypać małymi kaparami i obficie skropić oliwą
z oliwek. Na koniec posypać suszoną bazylią lub udekorować posiekanymi świeżymi
listkami bazylii.
Odstawić foremkę do ponownego wyrośnięcia ciasta tym razem
na ok 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C i po ponownym wyrośnięciu
ciasta wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec Focaccię przez ok 25 min,
do czasu aż wierzch będzie rumiany.
Podawać na ciepło, jako przystawkę przed daniem głównym lub
jako samodzielną przekąskę. Idealnie smakuje maczana w niewielkiej ilości oliwy
z oliwek wymieszanej z odrobiną sosu balsamicznego.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Focaccia z Cynamonem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 17 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
1 łyżkę cukru trzcinowego wymieszać z 1 łyżką cynamonu.
Mąkę przesiać do misy i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz
cynamonem. Drożdże rozkruszyć w 125 ml ciepłej wody, dodać cukier i 1 łyżkę
mąki. Wymieszać i odstawić na bok na ok 20 min, aby drożdże podjęły pracę (w
przypadku używania drożdży instant tę część można pominąć i drożdże razem z
cukrem dodać bezpośrednio do mąki). Pracujące drożdże i 2 łyżki oliwy z oliwek
dodać do mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą i
umieść w niej zagniecione ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w
ciepłe miejsce na ok 1½ h, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrobić dłońmi
obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę (prostokątną lub
okrągłą) posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną papierem do pieczenia. W cieście
zrobić dziurki (wgłębienia) palcami, posypać wierzch ciasta wcześniej
przygotowaną mieszanką cukru trzcinowego z cynamonem i obficie skropić oliwą z
oliwek.
Odstawić foremkę do ponownego wyrośnięcia ciasta tym razem
na ok 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190°C i po ponownym wyrośnięciu ciasta
wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec Focaccię przez ok 25 min, do czasu
aż wierzch będzie rumiany.
Podawać na ciepło, jako przekąskę.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz