Pão de Ló de Vizela Portugalskie Ciasto Biszkoptowe

Pão de Ló de Vizela

Portugalskie Ciasto Biszkoptowe

 

Pão de Ló de Vizela to wyjątkowy deser, który łączy w sobie delikatność biszkoptu z aksamitną, półpłynną konsystencją kremowego wnętrza. To ciasto nie jest tylko słodkim przysmakiem – to część portugalskiego dziedzictwa kulinarnego, które od wieków gości na stołach podczas najważniejszych uroczystości.

Historia Pão de Ló sięga średniowiecza, kiedy to zakonnice w klasztorach Portugalii doskonaliły sztukę wypiekania ciast na bazie jajek, cukru i mąki. W tamtych czasach żółtka, które pozostawały po klarowaniu białek do produkcji win czy krochmalu, były wykorzystywane właśnie do tworzenia bogatych, wilgotnych deserów.

Wersja z Vizeli wyróżnia się spośród innych odmian swoją wyjątkową strukturą – z wierzchu delikatnie przypieczona, w środku niemal płynna i kremowa. Ten deser jest symbolem prostoty i elegancji, gdzie zaledwie kilka składników tworzy prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej.

Pão de Ló de Vizela najlepiej smakuje lekko schłodzone, podane z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Każdy kęs to połączenie słodyczy, lekkości i delikatnej, niemal aksamitnej tekstury, która rozpływa się w ustach. To ciasto to nie tylko smak, ale także podróż w czasie – do kuchni klasztornych, gdzie cierpliwość i precyzja były kluczem do kulinarnej perfekcji. Spróbuj koniecznie.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 316 kcal

W tym: Białka 7.51 g | Tłuszcze 8.54 g | Węglowodany 52.97 g (w tym cukry 41.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 3 duże jajka

-  10 żółtek

- 200 g cukru

- 140 g mąki pszennej tortowej

- szczypta soli

 

Składniki na lukier:

 

- 170 g cukru pudru

- 2 do 3 łyżek mleka

- 1 łyżeczka soku z cytryny

 


Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C w opcji górna/dolna grzałka.

Prostokątną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód). Papier powinien wystawać kilka centymetrów ponad rant formy, aby zabezpieczyć ciasto przed wyrośnięciem poza formę.

Jajka, żółtka i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach przez około 10–15 minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i potroi objętość.

Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Należy to robić powoli i ostrożnie, aby nie stracić puszystości masy.

Masę przelać do przygotowanej formy. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20–25 minut. Środek ciasta powinien pozostać lekko wilgotny i kremowy.

Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować lukier.

Do miski wsypać cukier pudru i dodać na początek 2 łyżki mleka. Całość dokładnie utrzeć. Sprawdzić konsystencję lukru – jeśli jest zbyt gęsty, dodać odrobinę mleka, a jeśli zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Lukier schłodzić w lodówce przez 30–60 minut. Następnie dodać sok z cytryny do smaku.

Ostudzone ciasto oblać przygotowanym lukrem.

Pão de Ló de Vizela można podawać na ciepło lub zimno, często w towarzystwie świeżych owoców lub bitej śmietany.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty