Sernik z Musem Bailey's


Sernik z Musem Bailey's 


Dziś jest mój pierwszy dzień w którym rozpoczynam swoją przygodę z blogiem.



25 grudnia i pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia.
Wielu z Was bardzo intensywnie spędziło czas przedświąteczny w kuchni na gotowaniu i pieczeniu. Mnie zaciekawił przepisy znaleziony w Internecie na Sernik z musem Bailey's (sam trunek jakim jest Bailey's wielu z Was na pewno zna i lubi tak jak ja ;-) ), dlatego postanowiłam go wypróbować. Sernik wykonałam w 90% zgodnie z przepisem i wyszedł pyszny ale gdy sięgnę po niego kolejny raz zdecydowanie kilka elementów i składników w nim zmienię bo jestem pewna że dzięki temu wyjdzie jeszcze pyszniejszy.




Podam Wam teraz przepis na moją wersję tego Sernika 




Składniki na spód:

- jedno opakowanie ciastek Oreo
- 30 g masła, roztopionego

Ciastka zmiksować blenderem lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi ciastkami aby powstała konsystencja mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masę z ciasteczek  wysypać na spód formy, wyrównać.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz szeroką folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.



Składniki na masę serową:

- 1 kg twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii lub  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



W misie miksera umieścić jajka z cukrem i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pestki z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy a następnie partiami wkładać masę serową wciąż miksując. Kolejnym krokiem jest wlanie śmietanki i na sam koniec dodanie 3 łyżek mąki pszennej. Miksować jeszcze chwilę aby składniki dokładnie się wymieszały.


Masę serową przelać do tortownicy i piec w kąpieli wodnej* (opis podaję na końcu postu) w temperaturze 160 stopni C przez około 40 – 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić.



Mus z Baileys:

- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 200 ml likieru Bailey's-a
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany

  
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia  . Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Wymieszać z likierem Bailey's.


Śmietankę podgrzać w garnuszku a następnie zestawić z palnika i wrzucić do niej połamaną czekoladę - dokładnie ją rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia i zimną masę wstawić na 1 h do lodówki. Następnie mikserem na najwyższych obrotach ubić masę śmietanowo czekoladową na sztywno (tak jak ubija się bitą śmietanę) w trakcie ubijania wsypać mix do bitej śmietany.

  
Strużką wlewać likier Bailey’s z żelatyną, delikatnie mieszając rózgą kuchenną, do wymieszania się składników.


Polewa czekoladowa:

DO PRZYGOTOWANIA DOPIERO PO CAŁKOWITYM ZASTYGNIĘCIU MUSU BAILEY'S


- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 25 g masła


Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić ze śmietanką w garnku (tylko do roztopienia masła a potem zdjąć z gazu). Następnie połączyć z czekoladą.

  
Na wystudzoną masę serową wyłożyć mus Baileys, wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Po stężeniu polać wierzch letnią wciąż płynną polewą i ponownie odstawić do lodówki aż polewa zastygnie. Następnie możemy dowolnie udekorować nasz sernik.
  

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję

  
Smacznego i powodzenia


Czekam na Wasze komentarze

Komentarze

Popularne Posty