Torcik bezowy z kremem Mascarpone i Malinami


Torcik bezowy z kremem Mascarpone i Malinami

Idealny torcik bezowy na każdą okazję. Lekki i smaczny o każdej porze roku, oczywiście najbardziej ekonomicznie wychodzi w okresie letnim z uwagi na świeże owoce dostępne w sklepach i bazarkach tj.: maliny, truskawki, jagody, porzeczki czy wiśnie. Można wykorzystać każdy owoc według własnych upodobań i smaków.

Ja dziś chcę przedstawić Wam przepis na Torcik Bezowy z Malinami i Czekoladą przekładany kremem na bazie serka Mascarpone i bitej śmietany. Bardzo polecam ten przepis i zapewniam, że będzie smakował wszystkim, którzy będą mieli okazję go spróbować. 




Torcik można przygotować z dwóch lub trzech blatów bezowych w zależności jak duży ma być tort i ile mamy owoców. Na jedno białko najlepiej dać 4 łyżki cukru.
 Blaty bezowe najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby mieć pewność, że są dobrze wysuszone

Przepis na blaty bezowe o wielkości około 22 cm. (dwu-blatowy)



Składniki bezy:

- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Składniki kremu:

- 250 g serka Mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- około 300-500 g owoców
- 2 opakowania mixu do bitej śmietany
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej albo 2 łyżki gorzkiego kakao



Wykonanie bezy:

Na papierze do pieczenia odrysuj dwa okręgi o średnicy około 22 cm (zajmie to dwie blachy) można użyć talerza lub spodu od tortownicy.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.

Podziel powstały krem bezowy na dwie części i wyłóż każdą część na wcześniej obrysowane na papierze okręgi.

Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 2 do 2,5 godziny (piecz na termoobiegu).
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).

Wykonanie kremu:

Serek Mascarpone zmiksuj z cukrem.
Śmietanę kremówkę ubij wraz z mixem do bitej śmietany.
Połącz delikatnie kremówkę z masą Masarpone (nie używaj już do tego miksera)
Gotowe blaty bezowe przełóż kremem i ułóż na nim maliny (owoce) oraz posyp startą na tarce czekoladą lub kakao.
Wierzch torcika również posmaruj kremem lub ozdób za pomocą szprycy do kremów i udekoruj malinami (owocami). 
Wszystko ponownie posyp czekoladą lub kakao.





Smacznego i powodzenia
Czekam na Wasze komentarze



Komentarze

  1. Wygląda przesmacznie ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ale zapewniam że smakuje tak jak wygląda 😉☺️

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie torty bezowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również. Dlatego staram się przedstawiać je w rozmaitych formach i połączeniach.

      Usuń
    2. Ja rowniez staram sie za kazdym razem zmienic krem lub owoce. Caly czas szukam nowych kombinacji :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty