Ciasto Cytrynowe z Kremem Budyniowym i Ciastem Francuskim


Ciasto Cytrynowe z Kremem Budyniowym i Ciastem Francuskim

Składniki na ciasto:

- 250 g mąki
- 250 g margaryny
- 250 g cukru (ja dałam nieco mniej ok. 220 g.)
- 2 duże cytryny (lub 3 mniejsze)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii


Składniki na krem budyniowy:

- 200 g miękkiego masła
- 1 budyń czekoladowy 80 g lub 2 budynie po 40 g
- 500 ml mleka
- 2 łyżki kakao (gorzkie lub słodkie)



Przygotowanie kremu:

Do garnuszka wlać 370ml mleka (najlepiej pełnotłustego) i dodać kakao. W pozostałej ilości mleka wymieszać proszek budyniowy. Mleko z kakao doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika do minimum i wlewać dobrze wymieszany proszek budyniowy cały czas mieszając. Budyń mieszać krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Ugotowany budyń odstawić do całkowitego wystudzenia przykrywając go kawałkiem folii. Nie przyspieszać etapu studzenia odkładając go do lodówki!. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.
Do miski miksera włóż masło. Ubijaj je na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać całkowicie przestudzony budyń (powinien być bardzo gęsty, wręcz sztywny). Po każdej łyżce miksować masę do całkowitego jej połączenia z budyniem.



Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Ubitą pianę odstawić na bok. W misie miksera margarynę utrzeć z pozostałym cukrem i dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Z cytryn otrzeć skórkę (na drobnych oczkach tarki) i wycisnąć z nich sok. Skórkę wraz z sokiem i olejkiem waniliowym dodać do masy. Gdy masa będzie już gładka i jednolita przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Miksować wszystko jeszcze przez krótką chwilę aż składniki dokładnie się połączą. Na sam koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Wmieszać ją delikatnie przy użyciu łyżki lub szpatułki do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć z folii i wyciąć z niego kilka pasków o szerokości ok 1,5 cm. Paski układać w formie ukośnej szachownicy na wierzchu ciasta. Przed pieczeniem paski posmarować rozkłóconym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Całość piec ok. 40 -45 minut.
Upieczone ciasto odstawić na kratkę i poczekać aż wystygnie. Następnie ostrym i długim nożem przeciąć ciasto na dwie części wzdłuż tak jak biszkopt. Na spodnią część ciasta wyłożyć krem czekoladowy i przykryć wierzchnią częścią ciasta. Całość wstawić do lodówki na ok 2h, aby krem stężał. Przed podaniem posypać wierzch ciasta cukrem pudrem. Gotowe!





Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty