Muffiny Czekoladowe z Kawałkami Czekolady


Muffiny Czekoladowe z Kawałkami Czekolady

Muffin – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami albo nawet z mięsem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. 

Świetna propozycja na szybki deser, ale równie dobrze sprawdzają się, jako poczęstunek na imprezach np. dziecięce urodziny itp.  Dzieci tę formę ,,czegoś słodkiego" lubią najbardziej. Jest to też dobra zabawa jak i opcja na wspólne, lecz nie nudne spędzenie z nimi czasu. Podczas przygotowywania Muffinek dzieci mają możliwość wykazać się pomysłowością i kreatywnością. Najwięcej frajdy sprawia im końcowy etap, czyli dekorowanie Muffinek. Gotowanie czy pieczenie to niewątpliwie jedne z najlepszych i pożytecznych zajęć, które mogą być też świetną formą nauki. Poza tym dzieci się przy tym koncentrują, tworzą swoje małe dzieła sztuki, a potem chętniej to zjadą. Zachęcam wszystkich do tej formy spędzania wolnego czasu i rozrywki.

Składniki
(przepis na 12 szt.)

- 150 g dowolnej czekolady
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- około 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 170 ml mleka
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)



Przygotowanie:

Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać Następnie cukier i cukier wanilinowy utrzeć mikserem z jajkami na puszystą masę. Do suchej mieszanki przelać masę jajeczną i dodać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Pod koniec dodać wcześniej roztopione masło.  Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i dorzucić do masy. Chwilkę jeszcze wszystko pomieszać.
Formę na Muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Masę w równych częściach wyłożyć do foremek. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Piec Muffiny przez około 20-25 minut.
Na wierzchu powinna się zrobić skorupka, która może trochę popękać, ale to właśnie nadaje całego uroku. Gdy Muffiny wystygną można udekorować je wg własnego uznania np. kremem, bitą śmietaną, polewą itp.





Smacznego! I dobrej zabawy. 

Komentarze

Popularne posty