Panna Cotta z Musem z Mango


Panna Cotta z Musem z Mango


Panna Cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch (wymienia się regiony Emilia-Romania, Piemont lub Toskania). Śmietankę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami (wanilia, mus owocowy, skórka cytrusowa), a następnie wylewa do okrągłej foremki, pucharka lub szklanki. Podaje się najczęściej z owocami, sosem lub musem owocowym.




Składniki na Mus Mango:

- 2 średnie mango (masa miąższu +/-400 g)
- 150 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym

Składniki na Masę Śmietankową:

- 300 ml mleka 3,2 %
- 300 ml śmietanki 30%
- 75 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1½ łyżki żelatyny
- 75 ml wody do namoczenia żelatyny



Przygotowanie:

Dojrzałe Mango obrać ze skórki i obkroić cały miąższ wokół pestki. Miąższ pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka. Blenderem ręcznym zmiksować owoce na gładką masę. Dodać wodę, cukier i sok z cytryny. Wszystko podgrzewać, ale nie doprowadzić do zagotowania. Mus ma być dość ciepły, lecz niewrzący. Na koniec do ciepłego musu wsypać opakowanie galaretki i wszystko bardzo dokładnie wymieszać gotując jeszcze krótką chwilę. Odstawić z gazu do przestygnięcia. Szklanki poukładać np. na tacy nachylone pod kątem 45°. Przestudzony mus wlać do szklanek i wstawić całość do lodówki na ok 4-5 h. Gdy mus Mango będzie już dobrze stężały przystąpić do przygotowania masy mleczno - śmietankowej. Do garnka wlać mleko, śmietankę wsypać cukier biały i wanilinowy. Podobnie jak w przypadku musu podgrzewać, aby masa była bardzo ciepła, lecz nie doprowadzać do wrzenia. W 75 ml wody rozmieszać żelatynę i poczekać kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Gdy masa mleczno-śmietankowa będzie już wystarczająco ciepła dodać rozmoczoną i napęczniałą żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawić z gazu i wystudzić masę. Zimną wlewać do szklanek z musem Mango i ponownie wstawić całość do lodówki na jeszcze ok 2 h. Podawać z syropem z Mango, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Deser jest przepyszny i naprawdę polecam. Warto poświęcić ten czas na przygotowanie gdyż efekt końcowy to wynagrodzi.




Smacznego

Komentarze

Popularne posty