Koktajl Brzoskwiniowy z Liczi


Koktajl Brzoskwiniowy z Liczi

Brzoskwinia - to owoc, który ma liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym ma bardzo mało kalorii (kcal). Dlatego brzoskwinie powinniśmy jeść nie tylko od święta, ale przez cały rok. W sezonie świeże, a zimą - suszone. Brzoskwinie wspomagają pracę nerek, pomagają w walce z anemią i zaparciami. Brzoskwinie pomagają zwalczyć nowotwór piersi. Udowodniono, że spożywanie brzoskwiń hamuje rozwój nowotworu piersi i zapobiega przerzutom. Dzieje się to za sprawą fenoli, które neutralizują wolne rodniki. Brzoskwinie składają się z 90% z wody. Dzięki temu działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ma to pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego oraz nerek. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Brzoskwinie zawierają duże ilości błonnika. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit oraz pomaga w walce z zaparciami. Brzoskwinie polecane są osobom chorym na anemię. Owoce te zwiększają produkcję czerwonych krwinek.

Liczi - Współcześni badacze udowodnili, że liczi ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe. To także bogate źródło wzmacniającej organizm witaminy C i regulującego ciśnienie krwi potasu. Ekstrakt z owocni liczi może zwalczać komórki rakowe ludzkiego raka piersi. Wyciąg ten zawiera znaczne ilości związków polifenolowych, dzięki którym wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole "wymiatają" z organizmu wolne rodniki, które są przyczyną stresu oksydacyjnego i rozwoju wielu groźnych chorób, także tych nowotworowych. Naukowcy przekonują, że poza rakiem piersi wyciąg z owocni liczi może zniszczyć także komórki raka wątroby, a konkretnie raka wątrobowokomórkowego. Zawarte w liczi polifenole obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także podwyższają frakcje „dobrego” cholesterolu HDL. Hamują także utlenianie się cholesterolu LDL, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się miażdżycy. Liczi zawiera sporo potasu (171 mg/100 g) - pierwiastka, który reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Dlatego liczi do swojej diety powinni włączyć zwłaszcza nadciśnieniowcy.



Składniki:

- 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
- 1 puszka liczi w syropie (565 g)
- 1 duży jogurt naturalny (330 g)
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)


Przygotowanie:

Liczi z puszki pokroić na mniejsze cząstki. Usunąć ewentualnie twardą skorupkowatą błonkę po pestce. Brzoskwinie z puszki także pokroić na mniejsze kawałki, wszystko to, po to, aby łatwiej i dokładniej zmiksować owoce na gładki mus. Do dzbanka blendera kielichowego wrzucić pokrojone owoce. Dodać jogurt oraz pozostały w puszkach syrop po brzoskwiniach oraz liczi i wszystko dokładnie zmiksować. Można użyć także blendera ręcznego. Jeśli ktoś lubi bardziej słodką wersje można koktajl dosłodzić miodem, choć ja osobiście uważam, że jest to zbędne gdyż napój wychodzi wystarczająco słodki, pyszny i orzeźwiający. Schłodzić koktajl w lodówce przez 1 h. Podawać z listkiem mięty i (opcjonalnie) z pokruszonym lodem. Przechowywać w lodówce i wypić w ciągu 24h.





Smacznego.
  


Komentarze

Popularne Posty