Sałatka Grecka


Sałatka Grecka

Sałatka grecka – tzw.  „wiejska sałatka” – tradycyjna sałatka kuchni greckiej, podawana w różnych wariantach, znana i jadana na całym świecie.

W wersji z Grecji: grubo pokrojone pomidory i ogórki, czerwona cebula w plastrach, zielona, słodka papryka w plastrach, oliwa, ser feta, oliwki brązowe, czasem także zielone, niekiedy dodaje się kapary, anchois, oraz – jako przyprawę – oregano.



Składniki
(ilość wg. własnych upodobań):

- sałata lodowa lub mieszanka sałat
- świeży ogórek
- pomidorki koktajlowe
- ser typu feta
- oliwki zielone lub czarne
- czerwona lub biała cebula


Składniki na sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka oregano
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli


Przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić na grubsze półplasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Ser pokroić w małą kostkę, a cebulę cienko poszatkować. Wszystkie składniki ułożyć w głębokim talerzu. Dorzucić oliwki i doprawić wszystko solą i pieprzem. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i dodać oregano. Dokładnie wymieszać.  Skropić wszystko sosem i podawać.



Smacznego



Komentarze

Popularne Posty