Torcik a’la Kinder Mleczna Kanapka


Torcik a’la Kinder Mleczna Kanapka

Mleczna kanapka to pyszna przekąska biszkoptowa z dużą zawartością mlecznego kremu. Uwielbiają ja zarówno dzieci, jaki i dorośli. Dziś prezentuję przepis na domową wersję tego smakołyku w rozmiarze XXL.



Składniki na kakaowe blaty:

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
W/w składniki umieścić w garnku i zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.

Dodatkowo:

- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Składniki na mleczny krem:

- 125 ml mleka
- 1 szklanka mleka w proszku (pełnego)
- 250 g serka Mascarpone
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 350 g masła
- 1opakowanie cukru wanilinowego


Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej
- 100 g czekolady
- 70 g masła


Przygotowanie kakaowych blatów:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijać. Następnie zacząć dodawać żółtka jedno po drugim i ubijać do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę kakaową i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno i przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180º C przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić a następnie przekroić ostrym nożem na 2 równe blaty kakaowe.


Przygotowanie kremu:

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem wanilinowym, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Powoli dodawać do niego wystudzone waniliowe mleko i serek Mascarpone, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać do gładkości. Blaty biszkoptowe przełożyć mleczną masą. Wierzch oblać polewą czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.


Przygotowanie polewy:

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej roztopienia.




Smacznego.


Komentarze

Popularne posty