Sernik Czekoladowy z Wiśniami w Rumie

Sernik Czekoladowy z Wiśniami w Rumie


Zbliża się okres Świąt Wielkanocnych. Najpopularniejsze ciasta, jakie w tym czasie znajdą się na świątecznym stole to: Mazurki, Babki i Serniki. Dziś chcę zaproponować naprawdę pyszny Sernik. Myślę, że swoją oryginalnością smaku, czekoladową barwą i nutą słodko-kwaśnej wiśni w rumie zachwyci wszystkich gości.



Składniki:

- 1 kg twarogu sernikowego półtłustego lub tłustego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 460 g wiśni w rumie firmy Eterno (2 słoiczki)
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- płatki czekoladowe kuleczki np. Nesquik do wysypania spodu blaszki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Przygotowanie:

Wiśnie z obu słoiczków przelać do miski. Do garnuszka odlać syrop z rumem i podgrzać. Do gorącego syropu wsypać opakowanie galaretki wiśniowej i wymieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Syrop z rozpuszczoną galaretką ponownie przelać do miseczki z wiśniami, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aby całość lekko zgęstniała. Rozpocząć przygotowywanie masy serowej. W misie miksera umieścić jajka z cukrem i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać pestki z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy a następnie partiami dodawać masę serową wciąż miksując. Wlać śmietankę i na sam koniec wsypać 3 łyżek mąki pszennej. Miksować jeszcze chwilę, aby składniki dokładnie się wymieszały. Obie czekolady razem roztopić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Lekko przestudzić.  Masę serową rozlać do 4 miseczek w następujących proporcjach:

1 miseczka - 1 duża chochla masy serowej wymieszana z 3 łyżkami płynnej czekolady
2 miseczka - 2 duże chochle masy serowej wymieszane z 2 łyżkami płynnej czekolady
3 miseczka - 3 duże chochle masy serowej wymieszane z 1 łyżką płynnej czekolady
4 miseczka - pozostaje biała.

W razie potrzeby ilość czekolady w poszczególnych miseczkach można regulować wg własnego uznania. Chodzi głównie o to, aby uzyskać różne kolory w tonacji o najjaśniejszej do najciemniejszej. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na spód czekoladowe kuleczki Nesquik tak, aby dokładnie przykryły całe dno formy. Wylewanie masy serowej rozpoczynamy od 4-tej miseczki. Masę wylać na środek i delikatnie rozprowadzić po formie. Następnie na sam środek białej masy powoli wlewać zawartość 3-ciej miseczki tak, aby zabarwiona masa rozpierała białą tworząc mniejszy okrąg. Od tego momentu nie mieszamy już szkatułką czy łyżka. W taki sam sposób postępujemy z zawartością miseczki 2-ej i na końcu miseczki 1-ej. W finalnym efekcie powinny powstać cztery okręgi o różnych barwach. Tak przygotowany sernik piec w kąpieli wodnej* (opis podaję na końcu postu) w temperaturze 160°C przez około 40 – 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić.
Na wierzch wystudzonego sernika wylać pozostała, wcześniej przygotowaną cześć czekolady (należy ją delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej gdyż na pewno do tego czasu zdążyła stężeć). Sernik wstawić na 15 minut do lodówki, aby czekolada zastygła. Na zastygniętą czekoladę wylać przygotowane na początku wiśnie z syropem. Całość wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję.



Wiśnie z Rumem mają szereg zastosowań. Doskonale nadają się do wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem ciemnej czekolady. Można je też dodawać do mięs, deserów, kompotów lub po prostu podjadać w wolnej chwili ze słoiczka. Możesz podać z herbatą, albo na oddzielnym spodeczku jak dawniej na dworach, albo bezpośrednio do napoju. 




Życzę smacznego.



Komentarze

  1. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pochwałę i zapraszam gorąco do śledzenia mojego bloga.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty