Tarta Makowa z Bezową Pianką


Tarta Makowa z Bezową Pianką

Jakiś czas temu kupiłam puszkę gotowej masy makowej. Zastanawiałam się, co z nią zrobić, co upiec innego niż zwykły makowiec. Wybrałam, więc tarte z makiem. Oczywiście można do tego przepisu użyć masy makowej przygotowanej samemu. Przepis na masę makową można znaleźć na moim blogu w poście z Makowcem w cieście z Chałki - https://kulinarne-co-nieco.blogspot.com/2018/12/makowiec-ciasto-przekadane-masa.html

Składniki na spód:

- 2,5 szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 całe jajko i 2 żółtka (białka zostawić do bezowej pianki)
- 100 g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 puszka gotowej masy makowej


Składniki na bezową piankę:

- białka z dwóch jajek
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli


Przygotowanie:

Suche składniki na spód zagnieść z miękkim masłem.  Oddzielić białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodać do sypkich składników. Pozostałe białka będą potrzebne do bezowej pianki. Do ciasta dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagnieść gładkie i plastyczne ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać śmietany, jeśli zbyt klejąca dodać trochę mąki. Ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na grubość 6-8 milimetrów, podsypać w razie potrzeby odrobiną mąki. Ciasto wyłożyć na spód i brzeg blaszki zostawiając zwisający pas szerokości ok 1 – 1½  cm. Nożycami ponacinać brzeg na głębokość ok 1½ cm w odstępach ok 2½ cm. Pozaginać każdy nacięty kawałek do środka tak, aby powstał trójkąt. Resztę ciasta zostawić na dekorację. Spód ciasta ponakłuwać widelcem ok 40-50 razy. Z foli aluminiowej wyciąć kwadrat większy od formy o ok 10 cm i przykryć nią ciasto. Na folię wysypać suchą fasolę lub surowy ryż. Piekarnik rozgrzać do 220 °C i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Następnie delikatnie zdjąć folię z całą jej zawartością. Chwilę odczekać, aby ciasto lekko przestygło a następnie wyłożyć masę makową.
Białka ubić na luźną pianę ze szczyptą soli a następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny.  Ubijać jeszcze przez minutę. Ubitą pianę wyłożyć na wierzch masy makowej i wyrównać. Można przy pomocy widelca lub łyżki zrobić drobne nierówności w pianie dla ładniejszego wyglądu. Pozostałą część ciasta ponownie rozwałkować na grubość ok 5 mm i przy pomocy wybranej przez siebie foremki wykroić wzory. Poukładać je na pianie białkowej wg własnej fantazji. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180°C i wstawić do niego przygotowaną tarte. Piec przez 45 minut. Po upieczeniu odstawić tarte na kratkę do całkowitego przestudzenia.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty