Podobają Ci się przepisy???

Torcik Raffaello


Torcik Raffaello

Było ostatnio ciasto Kinder Bueno, było Kinder Mleczna Kanapka, więc teraz dla odmiany na warsztat idzie Raffaello. Jak mówi reklama ,,…Migdałowe serce zatopione w kremowym nadzieniu i otulone świeżymi płatkami kokosa…”. I tak właśnie jest w tym torciku. Jest pyszny. Polecam go serdecznie.

Składniki:

- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 100 g masła
- 4 łyżki likieru Malibu lub innego likieru kokosowego
- 200 g cukru pudru (cukru można dać mniej wg własnego uznania) 
- 250 g mleka w proszku
- 100 g migdałów
- 120 g wafli gofrowych – Podpłomyki Słodkie (2½ opakowania)
- 300 ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka firmy Alpro z kremem kokosowym)

Dodatkowo:

- 50 g wiórków kokosowych
- praliny Raffaello do dekoracji – ilość wg uznania


Przygotowanie:

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie obrać migdały ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) wlać mleko kokosowe i wsypać 150 g wiórków. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień do minimum i mieszając od czasu do czasu gotować ok 30 min aż cała zawartość płynu odparuje a część wsiąknie w wiórki kokosowe. Pilnować, aby wiórki się nie przypaliły. Zestawić z ognia do przestudzenia. W drugim garnku roztopić czekoladę i masło (podgrzewać tylko do czasu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników). Następnie zawartość połączyć z ugotowanymi wiórkami i dokładnie wymieszać. Można również całość chwilę zblendować blenderem, aby rozdrobnić wiórki na miazgę. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubić na sztywno. Następnie dodać schłodzoną masę z wiórek kokosowych oraz serek Mascarpone. Gdy składniki się już połączą dodać mleko w proszku i całość miksować jeszcze przez ok 5 min. Na sam koniec dodać pokrojone migdały i 4 łyżki likieru kokosowego (w razie potrzeby likier można pominąć, ale uważam, że warto go dodać dla podkreślenia smaku – alkohol i tak odparuje). Dokładnie wymieszać z masą. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (podczas chłodzenia w lodówce zgęstnieje). Formę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spodzie przynajmniej dwie warstwy wafli gofrowych. Wafle mają niedużą średnicę, więc warto dokładnie podocinać je ostrym nożem na wymiar formy. Z masy kremowej odlać około 300 ml kremu. Na spód waflowy wylać pozostałą część. Następnie ułożyć kolejne 2 warstwy wafli i wylać na nie wcześniej odlany krem. Wyrównać. Wierzch posypać dość obficie wiórkami kokosowymi i ozdobić pralinami Raffaello wg własnej fantazji. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby krem dobrze stężał a wafle nabrały wilgoci.



Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty