Torcik Raffaello


Torcik Raffaello

Było ostatnio ciasto Kinder Bueno, było Kinder Mleczna Kanapka, więc teraz dla odmiany na warsztat idzie Raffaello. Jak mówi reklama ,,…Migdałowe serce zatopione w kremowym nadzieniu i otulone świeżymi płatkami kokosa…”. I tak właśnie jest w tym torciku. Jest pyszny. Polecam go serdecznie.

Składniki:

- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 100 g masła
- 4 łyżki likieru Malibu lub innego likieru kokosowego
- 200 g cukru pudru (cukru można dać mniej wg własnego uznania) 
- 250 g mleka w proszku
- 100 g migdałów
- 120 g wafli gofrowych – Podpłomyki Słodkie (2½ opakowania)
- 300 ml mleka kokosowego (ja użyłam mleka firmy Alpro z kremem kokosowym)

Dodatkowo:

- 50 g wiórków kokosowych
- praliny Raffaello do dekoracji – ilość wg uznania


Przygotowanie:

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Następnie obrać migdały ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka (najlepiej z powłoką nieprzywierającą) wlać mleko kokosowe i wsypać 150 g wiórków. Całość zagotować a następnie zmniejszyć ogień do minimum i mieszając od czasu do czasu gotować ok 30 min aż cała zawartość płynu odparuje a część wsiąknie w wiórki kokosowe. Pilnować, aby wiórki się nie przypaliły. Zestawić z ognia do przestudzenia. W drugim garnku roztopić czekoladę i masło (podgrzewać tylko do czasu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników). Następnie zawartość połączyć z ugotowanymi wiórkami i dokładnie wymieszać. Można również całość chwilę zblendować blenderem, aby rozdrobnić wiórki na miazgę. Do misy miksera wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubić na sztywno. Następnie dodać schłodzoną masę z wiórek kokosowych oraz serek Mascarpone. Gdy składniki się już połączą dodać mleko w proszku i całość miksować jeszcze przez ok 5 min. Na sam koniec dodać pokrojone migdały i 4 łyżki likieru kokosowego (w razie potrzeby likier można pominąć, ale uważam, że warto go dodać dla podkreślenia smaku – alkohol i tak odparuje). Dokładnie wymieszać z masą. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (podczas chłodzenia w lodówce zgęstnieje). Formę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spodzie przynajmniej dwie warstwy wafli gofrowych. Wafle mają niedużą średnicę, więc warto dokładnie podocinać je ostrym nożem na wymiar formy. Z masy kremowej odlać około 300 ml kremu. Na spód waflowy wylać pozostałą część. Następnie ułożyć kolejne 2 warstwy wafli i wylać na nie wcześniej odlany krem. Wyrównać. Wierzch posypać dość obficie wiórkami kokosowymi i ozdobić pralinami Raffaello wg własnej fantazji. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby krem dobrze stężał a wafle nabrały wilgoci.



Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty