Bułeczki Drożdżowe z Nadzieniem Waniliowym


Bułeczki Drożdżowe z Nadzieniem Waniliowym

Przepyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem o smaku waniliowym. Idealne na śniadanie lub jako przekąska w szkole czy w pracy. Są delikatne, bardzo mięciutkie i mega pachnące. Przygotowuje się je bardzo szybko i prosto. Czas oczekiwania na wyrastanie jest mocno skrócony w porównaniu do innych przepisów na ciasta drożdżowe. Na zrobienie tych bułeczek potrzebujemy niecałe 1½ godziny. Zachęcam do wypróbowania.




Składniki:

- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 250 ml letniego mleka (1 szklanka)
- 440 g mąki (ok. 3½ szklanki)
- 75 g miękkiego masła
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko,
- szczypta soli


Składniki na nadzienie waniliowe:

- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1½ łyżki mąki krupczatki
- ½ łyżki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru z wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Dodatkowo:

- 2 łyżki masła do posmarowania
- cukier trzcinowy lub wanilinowy



Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier i zalać lekko ciepłym mlekiem. Odczekać 10 min, aby drożdże podjęły pracę. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajko i masło. Zmiksować (użyć haka do wyrabiania ciasta) a następnie dodać rozczyn z drożdży. Miksować aż ciasto się połączy i zacznie odklejać od ścianek misy. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min., aby podwoiło swoją objętość. Rozpocząć przygotowywanie nadzienia. Do garnka wlać śmietankę dodać cukier, cukier z wanilią oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Zagotować ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu przez ok 3-4 minut nie przerywając mieszania. Następnie zdjąć z ognia dodać jajko i dokładnie je wmieszać w zawartość. Odstawić do wystygnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę posypać mąką i krótko wyrobić wyrośnięte ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt klejące dodać trochę mąki. Uformować w wałek i podzielić go na kawałki po ok 70 g każdy. Formować kulki. Każdą kulkę następnie spłaszczyć dłonią i do środka nakładać po 1½ łyżeczki nadzienia. Zawijać nadzienie ciastem tworząc małą saszetkę. Dokładnie skleić każdą część ciasta, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Układać na blaszce w 2 cm odstępach od siebie. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 30-45 min., do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i posypać odrobiną cukru trzcinowego lub wanilinowego. Piekarnik nastawić na 225°C. Piec bułeczki ok 8 min., aż się zarumienią. Zostawić do wystygnięcia.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty