Drożdżowe Bułeczki z Masłem Orzechowym


Drożdżowe Bułeczki z Masłem Orzechowym


Te przypominające rozkwitający kwiatek bułeczki są bardzo delikatne, mięciutkie i aromatyczne za sprawą masła orzechowego. Świetnie nadają się na śniadanie lub kolację, serwowane z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Zapach pieczonych, świeżutkich bułeczek unosi się w całym domu a my możemy poczuć się jak w ulubionej cukierni. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu.




Składniki:

- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 250 ml letniego mleka (1 szklanka)
- 440 g mąki (ok. 3½ szklanki)
- 75 g miękkiego masła
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko,
- szczypta soli
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki masła zwykłego
- 3 łyżki słodkiego kakao lub czekolady 


Dodatkowo:

- 1 jajko + 2 łyżki zimnej wody
- zmielone orzeszki ziemne niesolone lub inne ulubione orzechy
- cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier i zalać lekko ciepłym mlekiem. Odczekać 10 min, aby drożdże podjęły pracę. Do misy miksera wsypać mąkę dodać jajko i masło. Zmiksować (użyć haka do wyrabiania ciasta) a następnie dodać rozczyn z drożdży. Miksować aż ciasto się połączy i zacznie odklejać od ścianek misy. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min., aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto przenieść na posypany niewielką ilością mąki blat i krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką, aby nie wyschło za mocno. Drugą część rozwałkować na placek o grubości ok 5 mm. Oba rodzaje masła przełożyć do miseczki i chwilkę podgrzać w mikrofalówce lub podgrzać w garnku na kuchence, aby nadać im płynną konsystencje. Rozpuszczoną mieszanką masła posmarować wierzch placka i posypać go słodkim kakao lub czekoladą. Z ciasta powykrawać małe kółka przy użyciu np. szklanki. Kolejno układać po trzy krążki tak, aby delikatnie nachodziły na siebie i docisnąć lekko palcem w miejscu stykania się krążków. Zwinąć krążki w rulonik, po czym przeciąć każdy rulonik na pół. Tak samo postąpić z całym pozostałym ciastem. Gdy wszystkie połówki ruloników będą już gotowe zacząć układać je w okrągły kwiatek (po 6 połówek) i układać na blaszce do pieczenia. Dla ułatwienia sobie pracy można użyć do tego dużych papierowych papilotek na babeczki, dzięki temu kwiatek będzie miał zwarty i równy kształt. 



Blachę z przygotowanymi kwiatowymi bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, aby mogły ponownie podrosnąć. Piekarnik nagrzać do 180°C (gór i dół). Bułeczki przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i posypać zmielonymi orzechami. Piec ok 22 min. Gdyby w trakcie pieczenia bułeczki zbyt szybko się przypiekały należy przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać odrobiną cukru pudru.





Smacznego


Komentarze

Popularne Posty