Kawowe Sucharki Wiśniowo – Migdałowe


Kawowe Sucharki Wiśniowo – Migdałowe

Dziś proponuję wykonanie aromatycznych i chrupiących sucharków kawowych, które świetnie pasują, jako dodatek do kawy lub herbaty. Idealnie sprawdzają się także, jako przekąska, którą można zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy w podróż. Przepis ten daje duże pole do popisu Waszej wyobraźni. Do ciasta można dodać rozmaite suszone owoce, (co kto lubi) lub przyprawy. Można także stworzyć odświętną wersję dodając skórkę pomarańczową, rozmaite orzechy, rodzynki lub mielone goździki. Jeśli ktoś lubi bardziej egzotyczne smaki można wykorzystać takie produkty jak orzeszki pistacjowe, kandyzowaną gruszkę czy mielony kardamon. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:

- 115 g mąki pszennej
- 2 łyżki dobrej jakości kawy mielonej
- 3 białka
- 100 g cukru pudru
- 80 g migdałów
- 30 g kandyzowanych wiśni lub innych suszonych lub kandyzowanych owoców (żurawina, śliwka, morela, daktyle, kandyzowany imbir itp.)



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Małą foremkę keksówkę lub tortownicę o Ø 16 cm posmarować cienko olejem.

Migdały umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 min a następnie obrać ze skórki. Mąkę i kawę przesiać do miski i odstawić. W misie miksera ubić białka na sztywną pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Miksować, aż cały cukier się rozpuści. Następnie do masy białkowej dodać mieszankę mąki z kawą i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec do masy wmieszać obrane migdały i kandyzowane wiśnie lub inne ulubione i wybrane przez siebie suszone owoce lub przyprawy. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec całość przez 35 min. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i zostawić do ostudzenia. Zimne ciasto pokroić na plastry o grubości ok 8 mm. Sucharki można jeść od razu po wystudzeniu, ale najlepiej zostawić je na całą noc rozłożone na kratce w piekarniku. Następnego dnia ponownie rozgrzać piekarnik, tym razem do 120°C i podpiec/podsuszyć sucharki po 15 minut z każdej strony.

Podawać po przestudzeniu z kawą, herbatą lub chrupać, kiedy najdzie nas ochota na szybką przekąskę. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszcze na ciasteczka.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty