Likier Karmelowy

Likier Karmelowy 


Przepis na ten likier jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Kilka prostych składników, chwila podgrzewania, mieszania oraz miksowania i słodziutki, aromatyczny likier jest już gotowy. Wystarczy jeszcze tylko ładna butelka, kawałek kokardki i likier może posłużyć za świetny a zarazem oryginalny prezent z okazji imienin, urodzin i nie tylko. Idealny na każdą okazję. Polecam.




Składniki:

- 400 g domowej masy kajmakowej – przepis w linku poniżej:
lub 400 g gotowej masy z puszki
- 200 ml wódki 40%
- 100 ml whisky
- 250 ml mleka 3,2 %
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej



Przygotowanie:

Masę kajmakową i mleko umieścić w garnku i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając do całkowitego połączenia składników. Nie doprowadzać do zagotowania a jedynie mocno podgrzać, aby pozostałe składniki dobrze się połączyły z całością. Dodać cukier z wanilią, kakao i kawę. Na tym etapie gęstość płynu można indywidualnie korygować. Jeśli chcemy, aby likier był bardziej gęsty można dodać więcej masy kajmakowej, jeśli wolimy konsystencję bardziej rzadką dodać więcej mleka. Zdjąć z ognia i dla pewności zmiksować całość blenderem ręcznym, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy likier już wystygnie wlać cienkim strumieniem wódkę i whisky ciągle przy tym mieszając całą zawartość. Przelać likier do butelek i schłodzić w lodówce. Podawać z kilkoma kostkami lodu.





Smacznego ;-)

Komentarze

Popularne posty