Pistacjowo – Malinowy ,,Zawrót Głowy”


Pistacjowo – Malinowy ,,Zawrót Głowy”

Aksamitny i lekko puszysty sernik na zimno z dodatkiem charakterystycznych w smaku Pistacji i świeżych, słodkich malin to rozkosz dla podniebienia. Sernik ten można śmiało przygotować także z innymi owocami sezonowymi lub cytrusowymi tj. np.: truskawki, jagody, borówki, mango, brzoskwinia, ananas, to tak naprawdę zależy od tego, na co kto w danym momencie będzie miał ochotę. Ja zaproponowałam maliny gdyż bardzo je lubię i są dość wdzięcznym owocem do ciast, tortów itp. Polecam bardzo gorąco ten przepis, bo świetnie sprawdzi się przy każdej okazji.



Składniki:

- około 300 g malin (najlepiej świeżych)
- 2 galaretki malinowe
- 600 ml wrzątku
- 1 kg twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 1 opakowanie serka Mascarpone (250 g)
- 330 ml śmietanki 30 %
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki żelatyny spożywczej
- 200 g orzeszków Pistacjowych (mogą być solone)


Dodatkowo do dekoracji: 

- garść świeżych malin
- garść orzeszków Pistacjowych



Przygotowanie:

Pistacje obrać ze skorupek. W garnku zagotować trochę wody i wrzucić do niej wyłuskane orzeszki. Całość gotować przez ok 10 min. Następnie przelać przez sitko i oczyścić orzeszki z pozostałej na nich błonki. Osuszyć na ręczniku papierowym i odstawić do całkowitego wyschnięcia. Jeśli orzeszki są solone to nie ma obawy, że zepsują smak sernika, ponieważ podczas gotowania cała sól się z nich wytrąci i nie będzie w ogóle wyczuwalna.

Dwie galaretki malinowe wsypać do 600 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aż cała żelatyna dobrze się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, ale pilnować, aby galaretka nie zaczęła tężeć.
Następnie należy dopasować odpowiednią miseczkę do tortownicy (mój sernik był robiony w tortownicy o średnicy 27 cm), w której przygotowana zostanie galaretka z zatopionymi malinami. Miseczkę należy dobrać tak, aby po umieszczeniu w tortownicy pozostało około 1½ - 2 cm miejsca nad nią względem wysokości tortownicy i około 3 cm miejsca wokół niej względem średnicy dna tortownicy. Miseczkę dokładnie wyłożyć w środku folią spożywczą, ponieważ gdy galaretka stężeje będzie ją można łato i bez uszkodzenia wyjąć z miseczki. Maliny ułożyć w miseczce i zalać zimną, (ale jeszcze nie stężałą) galaretką. Wstawić do lodówki do czasu aż całość dokładnie stężeje (na jakieś ok 1½ - 2 h).

Gdy galaretka będzie już gotowa rant i dno tortownicy, nasmarować cieniutką warstwą oleju używając ręcznika papierowego. Delikatnie wyjąć galaretkę z miseczki, ułożyć na środku dna tortownicy i zdjąć folę spożywczą. Na czas przygotowywania masy serowej tortownicę z galaretką wstawić ponownie do lodówki.

Śmietankę zagotować w garnku i zdjąć z ognia. Do gorącej śmietanki wsypać 3 łyżki żelatyny spożywczej i mieszać aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestudzenia. Do misy miksera włożyć twaróg, serek Mascarpone, cukier i cukier waniliowy. Zacząć ucierać na średnich obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlewać letnią śmietankę z żelatyną wciąż miksując aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masa powinna mieć konsystencję podobną do gęstego jogurtu. Gdyby była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę śmietanki lub tłustego mleka. Pistacje drobno posiekać i wmieszać do masy serowej. Masę serową zacząć przekładać do tortownicy tak, aby dokładnie przykryć nią wszystkie wolne miejsca i górę galaretki. Wyrównać i wstawić całość do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować sernik malinami i orzeszkami według własnej fantazji.






Smacznego

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty