Lemoniada Arbuzowa


Lemoniada Arbuzowa

Lemoniada nie zawsze musi być tylko cytrynowa. Na upalne dni proponuję więc wykorzystać aromatyczne i orzeźwiające arbuzy. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu a gwarantuje, że przypadnie wielu z Was do gustu. Polecam.





Składniki:

 - miąższ z ok 1½ kilogramowego arbuza
 - 2 limonki
 - 2 cytryny
 - 2 łyżki miodu
 - świeża mięta (3-4 gałązki)
 - 1½ l wody mineralnej lekko gazowanej
 - kostki lodu



Przygotowanie:

Arbuza przekroić na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć kilkanaście małych kuleczek. Można także kawałek miąższu arbuza pokroić na nieduże kostki.

Przełożyć je do plastikowej miski i wstawić na ok. 2 h do zamrażarki, aby się mocno zmroziły. Pozostały miąższ obrać ze skórki i zmiksować blenderem kielichowym lub ręcznym. Po zmiksowaniu powstanie nam spora ilość soku.

Następnie odcedzić sok przez gęste sitko lub gazę, aby usunąć ewentualne kawałki pestek i dodać do niego sok wyciśnięty z jeden cytryny i jednej limonki. Schłodzić całość w lodówce do czasu, aż kawałki arbuza umieszczonego w zamrażarce nie będą gotowe. Po upływie wymaganego czasu chłodzenia do soku dodać zamrożone kawałki arbuza, pokrojoną na plasterki cytrynę i limonkę, które wcześniej należy sparzyć wrzątkiem a następnie dokładnie umyć. Teraz dodać wodę, której ilość możemy wyregulować wg własnych preferencji. Jeśli chcemy mieć mocniej intensywną w smaku lemoniadę wody należy dać mniej. Całość dosłodzić miodem wg własnego uznania i na koniec dodać listki świeżej mięty i kostki lodu. Dokładnie wymieszać i gasić pragnienie świeżą, przepyszną i aromatyczną lemoniadą.





Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty