Migdałowe Ciasteczka Ricciarelli


Migdałowe Ciasteczka Ricciarelli

Ciasteczka Ricciarelli rodzaj bardzo chrupiących na zewnątrz i mięciutkich w środku ciasteczek w kształcie rombów. Przysmak, który jest określany specjałem Toskanii. Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i pyszne, działają prawie jak narkotyk, gdy zacznie się je jeść nie można wręcz przestać. Polecam.



Składniki:

- 300 g migdałów lub gotowej mączki migdałowej
- 200 g cukru pudru + dodatkowe 100 g do podsypywania i dekoracji
- 50 g mąki pszennej + dodatkowe 3 łyżki do podsypywania.
- 2 białka
- 1 op. cukru z wanilią
- skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego



Przygotowanie:

Około 200 g migdałów umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 15 minut, po czym obrać migdały ze skórki. Obrane migdały osuszyć ręcznikiem papierowym i rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do ok 160°C i wstawić do niego blaszkę z migdałami. Prażyć migdały ok 10-15 min lub do czasu aż zaczną przybierać jasno złoty kolor. Wystudzić. Następnie pozostałe 100 g migdałów ze skórką i uprażone migdały zmiksować na bardzo drobno tak, aby przypominały prawie mączkę migdałową. Można także pominąć tę całą procedurę i użyć gotowej, kupionej w sklepie mączki migdałowej, lecz uważam, iż warto pobawić się z całymi migdałami gdyż podczas mielenia i tak zostanie pewna ilość grubszych okruszków i to one dodadzą później naszym ciasteczkom dodatkowego uroku i smaku.

Do misy miksera wlać białka i ubić na lekką pianę. Cukier i cukier waniliowy wymieszać razem ze sobą. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując po każdej dodanej porcji cukru. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca tak jak do bezy. Następnie partiami dodawać mąkę i zmielone migdały a na końcu aromat migdałowy i otartą skórkę z pomarańczy. Nadal miksować aż wszystkie składnik dokładnie się połączą. Przełożyć uzyskaną masę na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wymieszanej z cukrem pudrem i krótko wyrobić ciasto, aby dało się je rozwałkować. Najlepszą metodą na rozwałkowanie tego ciasta jest umieszczenie go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia posypanego mąką z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Następnie przy pomocy foremki do ciastek o kształcie rombu powykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok 5mm odstępy między ciasteczkami. Ciasteczka delikatnie urosną w górę niż na boki. Przed pieczeniem ciasteczka posypać z wierzchu cukrem pudrem. Piekarnik nagrzać do 140°C i piec całość w nagrzanym piekarniku prze ok 12-15 min pilnując, aby się nie przypiekły zbyt mocno. Ciasteczka Ricciarelli charakteryzują się tym, iż ich skórka na zewnątrz jest twardsza i chrupiąca a środek mięciutki i lekko ciągnący. Po upieczeniu wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu lub puszce do ciastek.





Smacznego


Komentarze

Popularne posty