Angel Food Cake z Kremem Oreo


Angel Food Cake z Kremem Oreo

Angel Food Cake, czyli Anielskie Ciasto z białek - to rodzaj delikatnego, miękkiego, lekkiego i puszystego biszkoptu o intensywnie białym środku i złotej, chrupiącej skórce na zewnątrz. Jest to ciasto dość niezwykłe trochę przypominające bezę. Różni się od innych ciast tym, że nie dodaje się do niego żadnego tłuszczu. Robi się je z dużej ilości białek i niewielkiej ilości mąki. Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia formy nie natłuszcza się też żadnym tłuszczem oraz nie wykłada papierem do pieczenia. Angel Food Cake jest ciastem pochodzącym ze Stanów Zjednoczonych i jest tam bardzo popularne. Polecam.



Składniki na ciasto:

- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru do wypieków
- 1 szklanka białek z ok 7 - 9 jajek w zależności od rozmiaru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 op. Cukru z prawdziwą wanilią (np. Dr. Oetker)
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego lub pomarańczowego (np. Dr. Oetker)

Składniki na krem Oreo:

- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 300 g serka Mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 176 g ciasteczek Oreo (16 szt.)

Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g czekolady gorzkiej 80% (np. E. Wedel)
- 100 g czekolady mlecznej (np. E. Wedel)
- 125 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 ciasteczka Oreo.


Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z 75 g cukru i opakowaniem cukru z prawdziwą wanilią. Odstawić na bok i przygotować masę białkową.

W misie miksera umieścić białka o temperaturze pokojowej. Ubijać na średnich obrotach do momentu spienienia się białek. Dodać sól, aromat migdałowy i sok z cytryny. Zwiększyć prędkość obrotów miksera i ubijać białka do momentu uzyskania dość gęstej piany. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać ok 75 g cukru, cały czas ubijając. Ponownie zwiększyć obroty miksera i ubijać jeszcze przez chwilę do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Następnie do masy białkowej zacząć partiami dodawać mieszankę mąki z cukrem (przynajmniej w 5 turach) i delikatnie a zarazem dokładnie przy pomocy łyżki lub łopatki wmieszać każdą partię mąki do połączenia się składników.
Przygotować okrągłą formę z kominem lub zwykłą tortownicę o Ø 23 cm. Formy nie wolno niczym smarować i nie wykładać papierem do pieczenia. Forma powinna być osuszona. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać oraz przy pomocy noża ,,ponacinać” ciasto kilkakrotnie w foremce, aby uwolnić nadmiar powietrza. Piekarnik rozgrzać do 180°C i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto dość mocno wyrośnie, lecz po chwili delikatnie opadnie i może trochę popękać, ale to normalne i tak ma być. Pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika przez cały czas pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić na kratce obracając formę do góry dnem. Jest to dość ważne, ponieważ ta metoda zapobiegnie ewentualnemu opadnięciu ciasta. Pozostawić w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia (na ok 2 h). Po tym czasie delikatnie szpatułką lub ostrym nożem oddzielić ciasto od boków formy oraz od dna. Podzielić Biszkopt na trzy równe blaty i przygotować krem.



Przygotowanie kremu Oreo:

Ciasteczka zmiksować w blenderze na drobny ,,piasek”, odstawić.

W misie miksera umieścić dobrze schłodzoną śmietankę i serek Mascarpone. Zacząć ubijać na małych obrotach stopniowo zwiększając prędkość do maksymalnej. W trakcie ubijania można dodać cukier, lecz to jest kwestia indywidualna, ponieważ do kremu dojdą jeszcze zmiksowane ciasteczka Oreo, które same w sobie są wystarczająco słodkie. Gdy krem zacznie gęstnieć dodać zmiksowane ciasteczka Oreo i wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie krem podzielić na dwie równe części. Spód biszkoptu białkowego równo pokryć pierwszą częścią kremu a następnie przykryć środkowym blatem biszkoptowym. Lekko docisnąć. Ponownie pokryć blat drugą częścią kremu i przykryć wierzchnim blatem białkowym, lekko docisnąć. Ciasto odstawić na chwilę do lodówki, aby krem mógł się trochę schłodzić i w tym czasie przygotować polewę czekoladową.



Przygotowanie polewy:


Ciasteczka posiekać nożem na drobniejsze kawałki.

W garnuszku umieścić 125 ml śmietanki i zagotować ją. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na drobniejsze kawałki czekoladę gorzką i mleczną. Garnek zdjąć z ognia. Wszystko dokładnie wymieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i do momentu aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki i polać jeszcze ciepłą polewą wierzch ciasta. (ja swoje ciasto umieściłam ponownie w foremce, aby polewa nie spłynęła na boki). Całość posypać posiekanymi kawałkami ciasteczek Oreo a następnie ponownie schować ciasto do lodówki, aby polewa zastygła.





Smacznego



Komentarze

Popularne Posty