Sernik Japoński


Sernik Japoński

Sernik Japoński to jeden z najdelikatniejszych serników. Upieczony jedynie na bazie serka Mascarpone. Jest mięciutki, wilgotny w środku i po prostu rozpływa się w ustach. Jest tak pyszny sam w sobie, że nie wymaga specjalnie żadnych bogatych dodatków. Często w zupełności wystarcza tylko cukier puder. Sernik zawsze wychodzi, wyrasta dość wysoko i nie pęka oraz nie opada. Polecam gorąco.

 
Składniki:

- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek (żółtka i białka osobno)
- szczypta soli
- 50 g masła
- 250 g serka Mascarpone
- 100 ml mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 op. cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy.



Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Przygotować tortownicę o Ø ok 23 cm. Spód oraz boki wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając ,,kołnierz” z papieru wystający ok 5 cm ponad formę. Formę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do formy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C bez termoobiegu.

Żółtka oddzielić od białek. W misie miksera żółtka utrzeć z serkiem Mascarpone na gładką masę. Masło roztopić w kuchence mikrofalowej lub tradycyjnie w garnuszku. Roztopione masło wymieszać z mlekiem i dodać do masy żółtkowej nie przerywając miksowania. Następnie do masy dodać mąkę pszenną, skrobie ziemniaczaną, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli oraz aromat waniliowy lub cukier waniliowy. Całość miksować jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

W drugiej misie ubić białka z cukrem na sztywną i lśniącą pianę tak jak do bezy. Gdy białka będą już ubite delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej za pomocą rózgi lub łopatki, w przynajmniej trzech turach. Na tym etapie nie używać już miksera. Masa ma być jednolita i gładka.

Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i umieścić ją w większym naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Następnie do naczynia żaroodpornego/blaszki wlać wrzącą wodę, w taki sposób, by woda sięgała do połowy wysokości formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec najpierw 15 min w 200°C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec jeszcze przez 30 min. Po wymaganym czasie pieczenia sernik pozostawić w ciepłym piekarniku przez ok 40 min a następnie wyjąć go na blat i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i ozdobić np. świeżymi owocami. Przechowywać w lodowce lub w suchym i chłodnym miejscu.  





Smacznego.



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, bardzo min przykro. Coś musio być zrobione nie tak. Robiłam ten sernik już wielokrotnie i zawsze mi wychodził. Proszę się nie zrażać i spróbować zrobić jeszcze raz.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty