Marmurkowy Sernik Black & White


Marmurkowy Sernik Black & White

Moja dzisiejsza propozycja ciasta na weekend to Biało - Czarny Sernik Marmurkowy. Za sprawą Czarnego Kakao Intense od Dr. Oetkera można uzyskać masę o bardzo ciemnej, czarnej barwie, co na pewno wyróżni nasze wypieki. Połączenie bieli z czernią świetnie się prezentuje. Są to w końcu kolory ponadczasowe, wiecznie modne i pasujące do wszystkiego. Dodatkowo Czarne Kakao Intense ma charakterystyczną nutę smakową, która w połączeniu np. z czekoladą nadaje ciekawy smak masie sernikowej. Polecam do wypróbowania.

Składniki na masę sernikową:

- 1 kg twarogu sernikowego (1 wiaderko)
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 lub 4 łyżki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 op. ciasteczek Oreo (352 g)
- 80 g masła


Składniki na polewę:

- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 1½ łyżki Czarnego Kakao Intense Dr. Oetker
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g)
- 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji



Przygotowanie:

Do garnuszka wlać 100 ml śmietanki 30% i zagotować a następnie zdjąć z ognia. Do gorącej śmietanki dodać połamane na kawałki oba rodzaje czekolady i 3 do 4 łyżek Czarnego Kakao ( masa ma mieć kolor bardzo ciemny). Wszystko dokładnie wymieszać do czasu aż cała czekolada się rozpuści a składniki dokładnie połączą. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasteczka Oreo zmielić w mikserze na drobno. W garnuszku lub kuchence mikrofalowej roztopić 80 g masła i dodać je do zmielonych ciasteczek. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać konsystencję tzw.: mokrego piasku. Tortownicę o Ø 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wyłożyć na dno masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzić po całym dnie tortownicy i lekko docisnąć. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

Piekarnik rozgrzać do 230°C

Jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera aż masa będzie puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie nie przerywając miksowania zacząć dodawać twaróg sernikowy łyżka po łyżce oraz aromat waniliowy i śmietankę 36%. Ucierać całość przez ok 10 min aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone a masa dobrze napowietrzona.

Gotową masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do pierwszej z nich dodać serek Mascarpone i ponownie chwilę miksować aż serek dokładnie połączy się z resztą masy sernikowej.
Do drugiej części natomiast dodać wcześniej przygotowaną (wystudzoną) masę czekoladową i również chwilę zmiksować aż obie masy dokładnie się połączą a całość będzie mała jednolitą konsystencję i kolor.

Tortownicę wyjąć z lodówki i jako pierwszą warstwę wlać masę czekoladową (ok ½ masy). Następnie dokładnie na środku masy czekoladowej wlać masę śmietankową (ok ¼ masy). Ponownie trochę pozostałej masy czekoladowej i znowu trochę masy śmietankowej. Czynność tę powtarzać do wyczerpania obu mas (każdą naprzemiennie). Na koniec drewnianym patyczkiem lub rączką łyżki w masie zrobić kilka tzw.: ,,esów floresów” aby delikatnie złamać równomierne kolory obu warstw.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika (230°C) i piec przez ok 10-12 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec całość jeszcze przez 75 min.
Po upieczeniu odstawić sernik w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.



Przygotowanie polewy:

Ciasteczka Oreo (176 g) zmielić w mikserze na drobno. W garnuszku zagotować 100 ml śmietanki 30% z 1½ łyżki Czarnego Kakao. Zdjąć z ognia, gdy śmietanka się zagotuje i w gorącej rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Na koniec dodać zmielone ciasteczka i wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Masę wylać na wierzch zimnego sernika i przy pomocy łopatki lub łyżki delikatnie wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi a następnie sernik umieścić w lodówce, aby polewa zastygła.

Przechowywać w lodówce.







Smacznego

Komentarze

Popularne Posty