Ciasteczka Korzenne


Ciasteczka Korzenne

Tradycją w okresie Świąt Bożego Narodzenia w wielu domach jest pieczenie pierniczków i ciastek. Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybkie ciasteczka korzenne (bez leżakowania), które nadają się do chrupania zaraz po upieczeniu. Jest przy nich mnóstwo zabawy i relaksu dla całej rodziny a zwłaszcza dla dzieci. Zachęcam do wypróbowania.




Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 100 g pełnoziarnistej mąki żytniej, razowej lub orkiszowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 2 łyżki kakao instant
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 100 g miodu naturalnego
- 2 duże jajka lub 3 małe



Przygotowanie:

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać i odstawić na bok.

W garnuszku roztopić masło. Do rozpuszczonego masła dodać miód i połamaną na kawałki czekoladę (już nie podgrzewać). Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników i roztopienia czekolady. Przestudzić.

Do mieszanki suchych składników wbić jajka i dodać przestudzoną mieszankę miodową. Wyrobić gładkie ciasto (można użyć miksera). Ciasto będzie lekko klejące, więc przy wałkowaniu delikatnie podsypywać mąką (nie za dużo).

Ciasto podzielić na trzy części i każdą rozwałkowywać na ok 4 mm placki. Przy użyciu foremek do ciasteczek wykrawać ulubione kształty.

Układać je na blaszce w niewielkich odstępach (ciasteczka lekko podrosną). Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i wypiekać przez 9 – 10 min. (długość pieczenia zależy od ich wielkości i grubości).

Po upieczeniu wystudzić na kratce. Wystudzone można dowolnie udekorować lub od razu umieścić w puszcze albo w innym szczelnym pojemniku czy słoiku.

Ciasteczka po wystudzeniu są kruche i chrupiące. Jeśli jednak ktoś woli ciasteczka bardziej miękkie takie jak pierniczki to do puszki, pojemnika można zamknąć razem z nimi pokrojone na ćwiartki jabłko. Po dwóch lub trzech dniach ciasteczka przejmą wilgoć z jabłka i pozostaną mięciutkie, (gdy ciastka zmiękną natychmiast usunąć z puszki jabłko, aby nie spleśniało).




Smacznego

Komentarze

Popularne posty