Deser Brigadiero


Deser Brigadiero

Deser Brigadiero to tradycyjny brazylijski deser wykonany z zagęszczonego mleka skondensowanego, kakao lub czekolady, masła i jaj. Deser ten znany jest również pod nazwą praliny truflowej gdyż w konsystencji i smaku właśnie ją przypomina. Jest delikatny i aksamitny. Rozpływa się w ustach i zaskoczy niejednego miłośnika oryginalnych deserów. Polecam gorąco.
  
Składniki:

- 5 jajek
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki mleka 3,2% lub śmietanki 30 %
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady


Dodatkowo:

- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- masło do wysmarowania formy
- łyżka cukru o grubych kryształkach do wysypania formy.



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Jednoczęściową formę z kominem (najlepiej sprawdzi się forma silikonowa – nie może to być forma z odpinanymi rantami tylko pełna, całkowicie szczelna) wysmarować miękkim masłem i obsypać cukrem kryształem. Nadmiar cukru wysypać.

Mleko 3,2% z łyżką masła zagotować i rozpuścić w mim połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Przestudzić. W blenderze kielichowym umieścić całe jajka i mleko skondensowane. Ubić na gładką masę. W trakcje ubijania wlać rozpuszczoną czekoladę i całość chwilę jeszcze miksować do całkowitego połączenia się składników. (Można użyć także zwykłego miksera ręcznego lub planetarnego).

Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Formę od góry przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do większej formy lub głębokiej blachy. Zewnętrzną blachę napełnić wrzącą wodą do wysokości ok ¾ wysokości formy z ciastem. Deser będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tak przygotowany deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec całość przez 50 min aż masa się zetnie.

Po upieczeniu przestudzić na kratce a gdy deser będzie już całkowicie zimny wypchnąć go z formy i posypać wierzch startą na tarce z drobnymi oczkami mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej. Następnie schłodzić deser w lodówce, przez co najmniej 4 godziny lub całą noc.

Podawać dobrze schłodzone.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty