Szarlotka z Czekoladowym Budyniem i Sosem Jabłkowym


Szarlotka z Czekoladowym Budyniem i Sosem Jabłkowym

Bardzo przyjemne ciasto. Tradycyjna szarlotka jest pyszna, ale dodanie do niej warstwy czekoladowego lub waniliowego budyniu dodatkowo ja wzbogaca i nadaje oryginalnego smaku i wyglądu. Podana z aromatycznym i pysznym sosem jabłkowym na pewno zachwyci każdego, kto będzie miał okazję jej skosztować. Polecam.



Składniki na ciasto:

- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru (około 150 g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 2 jajka


Składniki na prażone jabłka:

- 1½  kg twardych jabłek
- 6 łyżek brązowego lub białego cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cynamonu
- 2 szklanki zimnej wody
- cukier z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:

- 2 budynie czekoladowe
- 750 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki masła


Składniki na sos jabłkowy:

- syrop powstały w procesie prażenia jabłek ok 1 szklanka
- cukier waniliowy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki kremówki 30 % lub niesłodzonego mleka skondensowanego
- ±3 łyżki mąki krupczatki


Przygotowanie ciasta:

Kwadratową blachę (35 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Obie mąki przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, starte na tarce z grubymi oczkami zimne masło oraz jajka. Wszystko dokładnie i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. 2 części zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 30 min. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy. Ciasto w formie ponakłuwać dość gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 10 min, aby delikatnie się podpiekło i podrosło.  


Przygotowanie jabłek:

Do miski wlać dwie szklanki wody i dodać sok z cytryny. Jabłka obrać, pousuwać gniazda nasienne i pokroić na małe kostki. Jabłka wkładać do miski z wodą i sokiem z cytryny. Co jakiś czas mieszać całość tak, aby wszystkie kawałki były dokładnie zanurzone w wodzie - dzięki temu jabłka zachowają jasny kolor. W dużym garnku rozpuść masło, dodać cukier, ¾ szklanki wody z cytryną i jabłka. Gotować na dużym ogniu często mieszając. Proces powinien potrwać ok 10 – 15 minut. Gdy jabłka będą już miękkie, (ale nierozgotowane) odcedzić je z nadmiar syropu a odlany syrop zostawić gdyż przyda się do sporządzenia sosu jabłkowego. Do uprażonych jabłek dodać cynamon i delikatnie wymieszać. Przestudzić do temperatury pokojowej.


Przygotowanie masy budyniowej:

Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w 750 ml mleka. Dodać cukier i masło. Budyń z mniejszą ilości mleka niż zakłada instrukcja będzie bardziej gęsty.


Przygotowanie końcowe:

Na podpieczony i jeszcze gorący spód ciasta natychmiast wylać jeszcze gorący budyń. Wierzch budyniu posypać startą na grubych oczkach tarki drugą częścią ciasta. Następnie na starte ciasto wyłożyć delikatnie uprażone jabłka i całość powtórnie posypać tartym na tarce trzecim kawałkiem ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez ok 45-50 min pilnując, aby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. Gdyby ciasto zaczęło zbyt szybko nabierać koloru należy przykryć je z wierzchu kawałkiem folii aluminiowej.

Po zakończonym czasie pieczenia szarlotkę wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.




Przygotowanie sosu jabłkowego:

Z odlanego syropu po prażeniu jabłek dodać ok 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub niesłodzonego mleka skondensowanego i zagotować. W pozostałych 50 ml śmietanki wymieszać dokładnie mąkę, aby nie było grudek. Do gotującego się syropu wolnym strumieniem wlewać śmietankę z mąką energicznie mieszając całość. Zagotować aż sos zacznie gęstnieć. Powinien przypominać konsystencję rzadkiego kisielu. W razie potrzeby sos zagęścić jeszcze odrobiną mąki lub rozrzedzić odrobiną wody lub śmietanki. Gotowy sos przecedzić przez gęste sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek lub resztek jabłek. Sos ten idealnie nadaje się, jako dodatek do ciast, deserów i sałatek owocowych, lodów itp.

Wystudzoną szarlotkę oprószyć z wierzchu cukrem pudrem i podawać polaną odrobiną sosu jabłkowego (sos po wystygnięciu może zgęstnieć, więc przed podaniem można go delikatnie podgrzać).




Smacznego.

Komentarze

Popularne posty