Ciasto Owsiano - Marchewkowe (*SERIA FIT*)


Ciasto Owsiano - Marchewkowe (*SERIA FIT*)

Niskokaloryczna, przepyszna a jednocześnie zdrowa wersja ciasta marchewkowego, które można jeść bez obaw i wyrzutów sumienia. Ciasto ma dodatkowo właściwości odmładzające za sprawą karotenu zawartego w marchwi. Marchew zawiera również potas oraz witaminy: B1, B2, C i E, a także żelazo oraz łatwo wchłaniany przez nasz organizm wapń. Polecam gorąco.

Danie zakwalifikowanie do kategorii – podwieczorek, kolacja


Kaloryczność potrawy (jedna porcja – 100 g): 245 kcal
W tym: Białka 7.40 g | Tłuszcze 15.41  g | Węglowodany 19.32 g (w tym cukry 8.70 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:
(na 12 porcji)

- ok 380 – 400 g startej surowej marchwi
- 150 g płatków owsianych górskich
- 4 jajka
- 3 łyżki prawdziwego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 60 g orzechów włoskich
- 30 g orzechów laskowych


Składniki na polewę:

- 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego naturalnego (użyłam ,,Mojego ulubionego’’ z Biedronki)
- 2 łyżeczki miodu
- 30 g płatków migdałowych
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Jakla ze szczyptą soli i miodem ubić na gęstą masę. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Orzechy posiekać lub krótko zmiksować.

Płatki owsiane zmielić przy pomocy blendera (miksera) lub młynka do kawy na drobny proszek. Do zmielonych płatków dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, przyprawę do piernika oraz posiekane orzechy. Całość dokładnie wymieszać.

Do ubitej masy jajecznej dodawać teraz w przynajmniej trzech turach suche składniki i delikatnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.

Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 h do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu pozostawić ciasto w ciepłym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok 20 min. Następnie wyjąć na blat i wystudzić do temperatury pokojowej.  


Przygotowanie polewy:

W miseczce zmiksować na gładki krem twarożek z aromatem waniliowym.

W garnuszku rozgrzać miód i wrzucić do niego płatki migdałowe. Całość prażyć przez ok 5-10 minut na małym ogniu ciągle delikatnie mieszając.

Twarożkowy krem rozprowadzić równomiernie na wierzchu upieczonego ciasta i polać uprażonymi w miodzie płatkami migdałowymi. 

Ciasto wstawić na ok 30 min do lodówki, aby polewa trochę zastygła.

Podawać lekko schłodzony. Przechowywać w lodówce.






Smacznego.


Komentarze

Popularne posty