Śniadanie w Słoiczku – Pudding Czekoladowy z Płatkami Granola (*SERIA FIT*)


Śniadanie w Słoiczku – Pudding Czekoladowy z Płatkami Granola (*SERIA FIT*)


Kolejna moja propozycja na smaczne i treściwe śniadanie, które można zabrać ze sobą wszędzie. Kremowy, bananowo – czekoladowy pudding z łyżką płatków Granola na pewno posmakuje każdemu.  Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 152 g ): 304 kcal
W tym: Białka 3.60 g | Tłuszcze 17.05 g | Węglowodany 34.24 g ( w tym cukry 13.70 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.



Składniki:
(na 5 porcji):

- 500 ml domowego mleka kokosowego
- 1 banan
- 2 łyżki czekolady na gorąco instant DecoMorreno (MV 104)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 10 łyżek ulubionych płatków Granola (może być też Musli)


Dodatkowo:

- świeże lub mrożone owoce do dekoracji




Przygotowanie:

Przygotować pięć czystych i suchych słoiczków z nakrętkami/zamknięciem. Na dno każdego wsypać po dwie łyżki płatków Granola.

Z mleka odlać ok ½ szklanki. Dodać do niego cukier, mąkę ziemniaczaną i czekoladą instant. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego płynu bez grudek.
Pozostałe mleko zmiksować z pokrojonym bananem. Przelać do garnuszka i zagotować. Gdy mleko zacznie lekko wrzeć wlać cienkim strumieniem zawartość szklanki, cały czas intensywnie mieszając. Nie przerywając mieszania gotować Pudding przez ok 1 min, aż masa zacznie gęstnieć i będzie przypominać budyń. Gotowy pudding przelać w równych częściach do słoiczków na warstwę płatków Granola. Odstawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki.

Przed podaniem udekorować ulubionymi owocami i śniadanie gotowe. Można podawać także na ciepło. Tak przygotowane słoiczki można przechowywać w lodówce do 3 dni.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty