Torcik Czekoladowy z Cukinii z Musem Orzechowym


Torcik Czekoladowy z Cukinii z Musem Orzechowym

Bardzo polecam ten przepis do spróbowania. Torcik jest pyszny, mocno kakaowy, wilgotny i dość oryginalny w smaku. Mus natomiast delikatny i mocno orzechowy. Polecam.

Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok. 150 g ): 323 kcal
W tym: Białka 9.57 g | Tłuszcze 24.51  g | Węglowodany 23.79 g ( w tym cukry 2.50 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto:

- 65 g mąki kokosowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 100 g ksylitolu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średnia cukinia
- 6 dużych jaj
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek gorącej wody


Składniki na mus orzechowy:

- 400 g jogurtu greckiego
- 5 łyżek ksylitolu
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki pasty / masła orzechowego – polecam pastę z firmy Krukam:

- 2 łyżki Krukamelli – zdrowszy odpowiednik Nutelli

- 1½ łyżki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody


Dodatkowo:

- 100 g gorzkiej czekolady 80%
- 50 ml śmietany kremówki 30%



Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód)

Do dużej misy przesiać mąkę kokosową i kakao. Dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, całość wymieszać.

W misie miksera jajka i ksylitol ubić na gęstą i puszystą masę. Pod koniec ubijania cienką stróżką wlać olej i całość chwilę jeszcze miksować.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.

Następnie do masy jajecznej delikatnie wmieszać suche składniki na przemian z tartą cukinią do całkowitego połączenia się składników. Na koniec do masy dodać 6 łyżek gorącej wody i ponownie wymieszać.

Przelać masę do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Dolny blat pozostawić w tortownicy i zapiąć obręcz. Następnie przygotować mus.


Przygotowanie musu:

W misie miksera umieścić jogurt naturalny i obie pasty orzechowe. Całość ucierać na najwyższych obrotach miksera przez ok 5 min. W szklance umieść żelatynę i dodać ok 2 łyżki gorącej wody. Dokładnie wymieszać, aż cała żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie dodać żelatynę do masy jogurtowej i raz jeszcze całość zmiksować przez ok 1 min. Masę umieścić na 15 min w lodówce.

W drugiej misie ubić śmietankę kremówkę z ksylitolem na gęstą masę uważając, aby nie przebić śmietany.

Ubitą śmietanę przy pomocy łopatki delikatnie wmieszać do masy jogurtowej do połączenia się obu mas.


Przygotowanie końcowe:

¾ musu wyłożyć na dolnym blacie ciasta i wyrównać. Mus przykryć drugim blatem i delikatnie docisnąć. Pozostałą część musu wyłożyć na wierzchu drugiego blatu i także wyrównać. Wstawić całość do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Na ok 1h przed podaniem ciasta przygotować polewę czekoladową.
W garnuszku zagotować 50 ml śmietanki kremówki i dodać posiekaną gorzką czekoladę. Całość dokładnie wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści a masa będzie gładka i jednolita.

Polewę wylać na stężały mus, udekorować wg własnego uznania posiekanymi orzechami laskowymi lub ciasteczkami a następnie wstawić ciasto ponownie do lodówki na ok 1 do 2 godzin.






Smacznego



Komentarze

Popularne Posty