Ryba po Grecku

Ryba po Grecku

Uwielbiana przez wiele osób ryba po grecku to świetne danie nie tylko na święta. Ryba po grecku jest idealna zarówno, jako zimna przystawka jak i ciepły obiad. Soczyste i rozpływające się w ustach filety rybne ukryte pod pierzynką z duszonych warzyw to zdrowy i wartościowy posiłek. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy (jedna porcja ok 350 g ): 294 kcal

W tym: Białka 17.27 g | Tłuszcze 17.89 g | Węglowodany 18.07 g ( w tym cukry 6.42 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

(na 6 porcji )


- 600 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (świeżej lub mrożonej)

- 4 średnie marchewki ( ok 200 g)

- 1 duża pietruszka (korzeń ok 80 g)

- 1 mały lub ½ dużego selera (ok 160 g)

- 100 g oleju rzepakowego

- 100 g koncentratu pomidorowego

- 1 duża cebula

- 1 por (biała część ok 70 g)

- 6 łyżek mąki pszennej

- sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy

- 750 ml wrzącej wody



 

Przygotowanie:

 

Świeże filety z ryby opłukać w zimnej wodzie, podzielić na mniejsze kawałki i ewentualnie oczyścić z drobnych ości, a następnie dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. W przypadku mrożonych filetów najpierw należy je rozmrozić.

 

Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć do garnka i zalać 750 ml wrzącej wody. Dodać ok 4 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy oraz sól, pieprz i mieloną paprykę (po ok ½ łyżeczki z każdej przyprawy). Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu przez ok 20 – 30 min pod przykryciem. Pod koniec gotowania do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać. W tym czasie usmażyć rybę.

 

Osuszone filety rybne przyprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone kawałki ryby ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia i odstawić na bok.

 

Cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie półplasterki a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oleju na dość dużej patelni lub woku. Do zeszklonej cebuli z porem przelać teraz wywar warzywny, wymieszać i zapiekać całość przez ok 10 min często mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje a zalewa lekko zgęstnieje. Gotową zalewę wyłożyć na usmażona rybę i wyrównać, aby zalewa całkowicie przykryła całą rybę.

 

Rybę można podawać od razu na ciepło lub na zimno z pełnoziarnistym pieczywem  

 




 

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty