Pieczony Łosoś z Warzywami

Pieczony Łosoś z Warzywami

Bardzo lekkie, kolorowe, pyszne i zdrowe danie. Łosoś pieczony z warzywami to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny oraz osób, które dbają o linię i nie chcą chodzić głodne. Ryba upieczona z dodatkiem warzyw jest niesamowicie soczysta i wręcz rozpływa się w ustach. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy ( jedna porcja ok. 439 g): 629 kcal

W tym: Białka 35.84 g | Tłuszcze 41.71 g | Węglowodany 24.28 g ( w tym cukry 4.34 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 4 porcje)

 

- ok 600 do 700 g fileta z łososia

- ½ opakowania mrożonego brokułu lub 1 mały brokuł

- ½ opakowania mrożonej żółtej fasolki szparagowej lub spora garść świeżej

- ½ opakowania mrożonej marchewki z groszkiem

- 200 g dyni

- 3 średnie ziemniaki

- 100 g masła

- sok wyciśnięty z 1 cytryny

- sól i pieprz

 


Składniki na polewę:


- 3 masła

- 2 łyżki bułki tartej.

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C w przypadku pieczenia góra/dół lub do 180°C w przypadku pieczenia z termoobiegiem.

Filety z łososia dokładnie umyć i usunąć ewentualne ości oraz skórę. Rybę doprawić solą, pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na czas przygotowania warzyw.

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem lub masłem.

Ziemniaki obrać i obgotować przez ok 15 min w osolonej wodzie. Następnie pokroić w plastry. Dynię obrać i również pokroić w plastry. Jeśli używamy mrożonych warzyw przełożyć je na sito i przelać wrzącą wodą. Mrożone warzywa, bowiem były już wcześniej poddane obróbce cieplnej w procesie blanszowania, (czyli zostały poddane procesowi parzenia gorącą parą wodną – taki proces stosuje się przed mrożeniem) tak, więc nie ma potrzeby ich gotować przed pieczeniem gdyż zmiękną podczas tego procesu. Jeśli jednak używamy surowych warzyw należy je tak jak ziemniaki obgotować przez ok 15 min w osolonej wodzie na tzw.: stopień al dente.

Na dnie naczynia ułożyć marchewkę z groszkiem i położyć na nich 4 cienkie plastry masła. Na maśle ułożyć wcześniej przygotowane filety z łososia a następnie obłożyć je pozostałymi warzywami. Na wierzchu poukładać pozostałą część masła pokrojonego w plasterki.

Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec całość przez 25 min.

 



Przygotowanie polewy:


Na ok 5 min przed końcem procesu pieczenia w garnuszku roztopić masło i dodać do niego 2 łyżki bułki tartej. Całość chwilkę podsmażyć uważając, aby nie spalić bułki.

Podawać na ciepło od razu po przygotowaniu polewając warzywa odrobina polewy z bułki tartej.

 
Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty