Babka Marchewkowa z Kawałkami Czekolady

Babka Marchewkowa z Kawałkami Czekolady

 

Delikatna i bardzo wilgotna babka z dodatkiem marchewki i kawałków czekolady o pięknej pomarańczowej barwie to deser, który sprawdzi się przy każdej okazji.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy (ok. 62 g): 220 kcal

W tym: Białka 3.16 g | Tłuszcze 13.08 g | Węglowodany 22.96 g ( w tym cukry 12.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:


- 250 g purée z marchewki (ok 3 sztuki)

- 260 g mąki pszennej

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 180 g cukru trzcinowego

- 4 jajka

- 200 ml oleju

- 3 łyżki czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę do babki natłuścić.

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmiksować blenderem na gładkie purée. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Sok wypić dla zdrowia J.  Jajka ubić razem z cukrem trzcinowym na gładką i puszystą masę. Do ubitej piany białkowej wolną strużką wlać olej i aromat waniliowy nie przerywając miksowania.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli. Następnie dodać do masy jajecznej w trzech turach i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się wszystkich składników ( nie używać już do tego miksera). Na koniec do masy wmieszać marchew i groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę.

Gotową masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 60 min lub do tzw.: suchego patyczka. Gdyby po wymaganym czasie pieczenia patyczek wciąż był obklejony ciastem czas pieczenia wydłużyć o kolejne 10 min.

Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

 





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty