Domowe Mleko Migdałowe

Domowe Mleko Migdałowe

Mleko migdałowe jest jednym z najsmaczniejszych mlek. Mleko migdałowe jest cudowne w smaku o aksamitnej konsystencji, pyszne o wyraźnie wyczuwalnym smaku migdałów. Mleko migdałowe idealnie pasuje do kawy, do płatków śniadaniowych, do wypicia z rana przed wyjściem do pracy czy szkoły. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 ml: 24 kcal

W tym: Białka 0.91 g | Tłuszcze 1.96 g | Węglowodany 1.75 g ( w tym cukry 0.38 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok 1 litr mleka)

 

- 1 pełna szklanka migdałów (ok 100 g)

- 1 l przegotowanej i przestudzonej wody lub woda filtrowana

 

 

Przygotowanie:

 

Migdały obrać najpierw ze skórki. W tym celu należy zalać je wrzątkiem i pozostawić na 10 - 15 minut, a następnie obrać, ściskając migdał palcami.

Obrane migdały zalać 1 litrem zimnej, wcześniej przegotowanej i wystudzonej wody lub zimną filtrowaną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia przelać całą zawartość (migdały razem z wodą, w której się moczyły) do blendera kielichowego zmiksować całość na najwyższych obrotach tak długo, aż powstanie biały płyn bez wyczuwalnych kawałków migdałów. Proces może chwilkę potrwać gdyż wszystko zależy od rodzaju i mocy posiadanego blendera.

Sitko wyłożyć czystą ściereczką kuchenną lub pieluszką tetrową lub chustą serowarską typu klinek i oprzeć na garnku lub misce. Całą zawartość blendera przelać na tak przygotowane sito i odcedzić powstałe mleko, dość mocno je wyciskając z migdałowej miazgi. Powinniśmy otrzymać ok 1 l mleka.

Mleko przelać do czystych i wyparzonych wrzątkiem małych butelek lub słoiczków a następnie przechowywać w lodówce. Mleko wypić w ciągu max 3 dni, gdyż w czwartym dniu najczęściej mleko robi się kwaśne i nie nadaje się już do spożycia. Ustalając, zatem początkowe proporcje, warto mieć na uwadze to, ile mleka będziemy potrzebować w najbliższym czasie.

 

*UWAGA – mleko stojąc w lodówce często się rozwarstwia, co nie wpływa na jego walory smakowe i jest naturalnym zjawiskiem. Wystarczy nim wtedy tylko mocno wstrząsnąć lub lekko podgrzać, aby ponownie stało się jednolicie białe i aksamitne.

Jeśli chcemy, aby mleko było bardziej słodkie wystarczy je podczas procesu miksowania dosłodzić ksylitolem, syropem z agawy lub dodać 2 -3 sztuki suszonych daktyli.

 



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty