Sernik ,,Leśny Mech”

Sernik ,,Leśny Mech”

 

Bardzo oryginalny sernik, który łączy w sobie odrobinę słodyczy i bogatego w przeciwutleniacze, beta-karoten i luteinę szpinaku. Od razu uprzedzę, iż smak szpinaku w ogóle nie jest wyczuwalny, ale jest świetną bazą kolorystyczną, dzięki czemu możemy uzyskać piękny zielony kolor sernika i jego dekoracji. Sernik ten bardzo ciekawie prezentuje się na stole i na pewno będzie wzbudzał zainteresowanie i podziw wszystkich gości. To również doskonały sposób na przemycenie witamin dzieciom, a sernik jest naprawdę pyszny. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 302 kcal

W tym: Białka 5.47 g | Tłuszcze 23.74 g | Węglowodany 16.66 g ( w tym cukry 11.79 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na zieloną kruszonkę:

 

- 200 g świeżego szpinaku

- 120 g cukru trzcinowego

- 2 jajka

- 260 ml oleju rzepakowego

- ½ łyżeczki aromatu waniliowego

- 160 g mąki tortowej

- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

 


Składniki na masę sernikową:

 

- 200 g świeżego szpinaku

- 150 ml śmietanki kremówki min 30 %

- 1 kg zmielonego twarogu

- 250 Mascarpone

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (Dr. Oetker)

- 180 g cukru trzcinowego

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 op. budyniu wanilinowego

- 5 jajek

 

 

Składniki kremu:

 

- 330 ml śmietany min 30%

- 1 op. cukru waniliowego

- 250 g serka Mascarpone

- 2 op. mixu do bitej śmietany

- 3 łyżki cukru pudru

 

 

Dodatkowo:

 

- 1 mały owoc granatu lub maliny, borówki, czerwona porzeczka - tzw. owoce leśne wg upodobań.

 

 

Przygotowanie zielonej kruszonki:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę o średnicy ok. 20-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki tortownicy natłuścić i obsypać odrobiną mąki lub bułki tartej

Szpinak zmiksować razem z olejem na gładki mus. Do misy miksera wybić jajka, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Następnie bardzo małym strumieniem wlewać mus szpinakowy nie przerywając miksowania. Dodać aromat waniliowy. Miksować do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i partiami zacząć dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować przez chwilę tylko do momentu aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 min nie otwierając pod żadnym pozorem drzwiczek piekarnika podczas pieczenia. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem stopień wypieczenia i jeśli patyczek będzie suchy zakończyć pieczenie, jeśli nie czas pieczenia wydłużyć o 10-20 min. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto rozkruszyć w dłoniach do osobnej miski na mniejsze okruszki i odstawić w suche miejsce.

Rozpocząć przygotowanie masy sernikowej.

 

Przygotowanie masy sernikowej:

 

Tortownicę o Ø27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę z zewnątrz owinąć szczelnie folią aluminiową (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej). Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Szpinak zmiksować ze śmietanką kremówką na gładki i jednolity mus.

W misie miksera umieścić serek Mascarpone, mus szpinakowy, aromat waniliowy oraz cukier i zacząć ucierać na średnich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać twaróg sernikowy nie przerywając miksowania (obroty można zwiększyć).  Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, budyń (sam proszek) oraz jajka (pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku).

Masę wylać do wcześniej przygotowanej tortownicy i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec sernik przez 1 godzinę.

Po zakończonym czasie pieczenia tortownice ostrożnie wyjąć z kąpieli wodnej, odwinąć z foli aluminiowej i odstawić do ciepłego jeszcze piekarnika na ok 30 min a następnie wyjąć na blat i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy serniki ostudzi się już do temperatury pokojowej przygotować krem.

 

Przygotowanie kremu:

 

Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę, wsypać oba rodzaje cukru oraz mixy do bitej śmietany i zacząć ją ubijać. Gdy śmietanka zacznie się już ścinać dodać serek Mascarpone i nadal ubijać do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Krem wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika i wyrównać. Następnie posypać zieloną wcześniej przygotowaną kruszonką. Z owocu granatu wydobyć pestki i rozrzucić je na wierzchu kruszonki. Można użyć także innych owoców leśnych tj. maliny, borówki, jeżyny itp. Dodatkowo wierzch sernika można ozdobić listkami mięty lub szpinaku.

Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Podawać dobrze schłodzony.










Smacznego

Komentarze

Popularne Posty