Pieczone Żeberka w Sosie Barbecue z Kaszą Bulgur i Warzywami (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Pieczone Żeberka w Sosie Barbecue z Kaszą Bulgur i Warzywami

(*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

 

Żeberka wieprzowe (pieczone) mają dużą zawartość białka, które chroni organizm przed utratą tkanki mięśniowej podczas odchudzania i wspomaga także jej regenerację po intensywnym wysiłku fizycznym. Dodatkowo jest też bardzo sycącym składnikiem, który tłumi apetyt na długi czas. Pieczone żeberka wieprzowe są bogate także w witaminę B6, która bierze udział procesie spalania tłuszczy. Jest też ona niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i odpornościowego. Natomiast zawarty w pieczonych żeberkach potas zapewnia równowagę elektrolitową organizmu, chroni pracę serca i mózgu. Niedobór potasu może powodować uczucie zmęczenia, drażliwość i podwyższać ciśnienie krwi. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji ok 527 g: 829 kcal

W tym: Białka 37.46 g | Tłuszcze 45.14 g | Węglowodany 54.37 g ( w tym cukry 13.77 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na 3 porcje)

 

 - 400 g żeberek wieprzowych

- 4 łyżki sosu Barbecue

- ok 10 różyczek z brokułu

- 200 g kaszy bulgur

- 1 awokado

- sól, pieprz

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 10 pomidorków koktajlowych

- 120 g mini marchewek

 - ½ cytryny

 

Składniki na francuski sos sałatkowy:

 

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka miodu

- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

- ½ łyżeczki musztardy Dijon

- ½ łyżeczki oregano

- ⅓ łyżeczki suszonego tymianku

- łyżeczki suszonej bazylii

- łyżeczki granulowanego czosnku

- łyżeczki suszonej natki pietruszki

- sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 150°C.

Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie skropić oliwą z oliwek. Natrzeć mięso solą, pieprzem i sosem Barbecue. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie piekarniczym, szczelnie zamknąć oka końce rękawa i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 2½ h.

Na ok 30 min przed końcem pieczenia mięsa ugotować kaszę bulgur, różyczki brokułów i mini marchewki.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skropić sokiem z cytryny a następnie pokroić w plasterki

Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki.

Podawać na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: upieczone żeberka, kaszę, awokado, brokuły, pokrojone pomidorki oraz mini marchewki. Warzywa polać sosem sałatkowym a kaszę sosem powstałym w procesie pieczenia żeberek.

 

Przygotowanie sosu sałatkowego:

 

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać a następnie przy pomocy ręcznej ubijaczki ubijać intensywnie przez kilka minut, aby sos lekko zgęstniał.






Smacznego.

Komentarze

Popularne posty