Sernik Nowojorski

Sernik Nowojorski

 

Sernik Nowojorski o śnieżnobiałej barwie jest bardzo aksamitny, idealnie gładki i równiutki. Polewa, w której przeważ kwaśna śmietana z nutą cytryny nadaje mu bardzo oryginalnego i niesamowitego smaku. Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i po prostu nie może się nie udać. Idealnie sprawdzi się przy każdej okazji. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 205 kcal

W tym: Białka 6.62 g | Tłuszcze 10.75 g | Węglowodany 21.31 g ( w tym cukry 14.53 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 

 Składniki na spód:

 

- 250 g kakaowych herbatników

- 50 g masła

 

 

Składniki na masę serową:

  

- 1 kg tłustego twarogu sernikowego (1 wiaderko)

- 200 g cukru

- 3 łyżki mąki pszennej

- 4 duże jajka klasy L

- 200 ml śmietanki 18%

- skórka otarta z jednej cytryny

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią

 


Składnik na polewę:

 

- 200 g śmietany 18%

- 150 ml śmietanki 30%

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka soku z cytryny 


 

Przygotowanie spodu:


Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową – najlepiej w kilku warstwach (do tortownicy nie może dostać się woda a sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.

Herbatniki zmiksować w mikserze lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi herbatnikami, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Masę wysypać na spód formy, wyrównać i mocno ugnieść.

Odstawić do lodówki

 

Przygotowanie masy serowej:

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki jednocześnie. Zacząć ubijać od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Masę ubijać ok 4-5 min aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nie ubijać zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Napowietrzona masa może w trakcie pieczenia wyrosnąć a potem opadnie a tego nie chcemy. Wierzch sernika ma być płaski i równy.

Gotowa masę wylać na herbatnikowy spód i wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 15 min w temperaturze 180°C a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze prze 1½ h.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze przez 1 h do powolnego wystygnięcia. Następnie wyjąc na blat, usunąć folię aluminiową i pozwolić mu całkowicie wystygnąć.

Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową przygotować polewę.

 

Przygotowanie polewy:

 

Oba rodzaje śmietany wraz z cukrem pudrem umieścić w misie miksera. Ubijać całość na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej i lekko sztywnej masy. Na koniec dodać sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać.

Gotową masę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać.

Sernik wstawić do lodówki na min 6-8 h a najlepiej na całą noc

Podawać mocno schłodzony.






Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty