Czekoladowo - Pomarańczowe Ciasto Hiszpańskie

Czekoladowo - Pomarańczowe Ciasto Hiszpańskie

Niesamowicie pyszne ciasto bez dodatku nawet jednego grama mąki. Ma bardzo wyrazisty, mocno czekoladowy smak i aromat świeżych pomarańczy.  Zapewniam, że wielbiciele czekoladowych smaków będą zachwyceni. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 431 kcal

W tym: Białka 8.06 g | Tłuszcze 31.64 g | Węglowodany 29.90 g ( w tym cukry 21.76 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

 

- 200 g gorzkiej czekolady

- 160 g masła

- 30 ml mleka 3,2%

- 30 g gorzkiego kakao

- 60 ml gorącej wody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 180 g cukru trzcinowego

- 100 g posiekanych orzechów włoskich

- 5 jajek klasy M

- skórka starta z 1 pomarańczy

- 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy

 

 

Składniki na polewę:

 

- 120 ml śmietanki kremówki 30%

- 100 g gorzkiej czekolady

- 50 g mlecznej czekolady

- 150 g posiekanych orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie ciasta:

 

Tortownicę o Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Piekarnik rozgrzać do 180°C (górna/dolna grzałka).

Kakao dokładnie rozmieszać w gorącej wodzie.

W garnuszku roztopić masło z mlekiem. Gdy masło będzie już gorące i płynne zdjąć o ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Chwilę odczekać a następnie dokładnie wymieszać aż cała czekolada się rozpuści.

Żółtka oddzielić od białek.

Pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem a następnie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć z niej skórkę. Z otartej pomarańczy wycisnąć ok 40 ml soku.

W misie miksera umieścić żółtka, rozpuszczoną czekoladę, rozmieszane w wodzie kakao, połowę cukru, skórkę otartą z pomarańczy, sok pomarańczowy i proszek do pieczenia. Zacząć ubijać na średnich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych aż wszystkie składniki dokładnie się połączą a masa stanie się kremowa i puszysta.

Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną i lśniącą pianę a następnie przy pomocy łopatki lub rózgi delikatnie wmieszać ją do masy czekoladowej.

Masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 50 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 


Przygotowanie polewy:

 

Orzechy bardzo drobno posiekać.

Śmietankę zagotować a następnie zdjąć z ognia i dodać do niej połamane na kawałki oba rodzaje czekolady. Wymieszać aż cała czekolada całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodać posiekane orzechy i ponownie wszystko wymieszać. Gotowa masę wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta a następnie wstawić do lodówki na ok 1 h, aby polewa zastygła.

Udekorować dodatkowo plastrami pomarańczy. Przechowywać w chłodnym miejscu. 








Smacznego.

 

Komentarze

Publikowanie komentarza

Popularne posty