Murzynek Orzechowy a’la Rocher

Murzynek Orzechowy a’la Rocher

Coś naprawdę pysznego. Ciasto idealne dla wielbicieli pralinek Ferrero Rocher, czyli czekolady i orzechów w jednym. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 423 kcal

W tym: Białka 8.39 g | Tłuszcze 32.01 g | Węglowodany 25.35 g ( w tym cukry 13.91 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

 

- 6 jajek

- 250 g mąki pszennej typu 450

- 150 g cukru trzcinowego

- 6 łyżek kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- pół szklanki oleju

- pół szklanki mleka

- 150 g orzechów laskowych

- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu waniliowego

 


Składniki na krem:

 

- 250 g serka Mascarpone

- 300 ml śmietanki kremówki min 34%

- 240 g gorzkiej czekolady

- 150 g orzechów laskowych

- 2 op. śmietan-fix’u

- 6 łyżek cukru pudru

 


Dodatkowo:

- 250 ml mocnej gorzkiej herbaty

- 80 g mlecznej czekolady

- 80 g gorzkiej czekolady

- 150 ml śmietanki kremówki

- garść orzechów laskowych


 

Przygotowanie ciasta:

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 180°C w przypadku funkcji górna/dolna grzałka. Tortownicę o Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód).

Zaparzyć szklankę bardzo mocnej herbaty, aby zdążyła przestygnąć.

W misie miksera umieścić jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej i puszystej masy. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita zmniejszyć obroty miksera na średnie. Mleko wymieszać z olejem i wolną strużką wlać do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i w przynajmniej trzech turach dodać do masy jajecznej. Miksować tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

Na koniec do masy przy użyciu łopatki lub łyżki wmieszać posiekane orzechy laskowe.

Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.



Przygotowanie kremu:

 

Czekoladę posiekać lub połamać na mniejsze kawałki a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej:

- umieścić czekoladę w np.: szklanej misce i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie miało styczności z gorącą wodą z garnka.

lub w kuchence mikrofalowej:

- umieścić czekoladę w szklanej misce, kuchenkę ustawić na maksymalną moc i rozpocząć podgrzewanie ustawiając czas grzania na ok 15-20 sekund. Następnie przemieszać czekoladę, aby wyrównać ciepło i ponownie umieść miskę w mikrofalówce na kolejne 15-20 sekund. Po ponownym wymieszaniu czekolada powinna mieć już luźną konsystencję. W razie potrzeby proces podgrzewania należy powtórzyć aż czekolada będzie całkowicie płynna.

Rozpuszczoną czekoladę odstawić na parę minut, aby trochę przestygła (czekolada nie może być gorąca a jedynie lekko ciepła). W tym czasie ubić śmietankę ze śmietan-fixem na sztywno.

Gdy śmietanka będzie już ubita w oddzielnej misce utrzeć serek Mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę. Nie przerywając ucierania wlać rozpuszczoną czekoladę i miksować do czasu aż masa stanie się jednolita. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać ubitą wcześniej śmietankę. Miksować całość do momentu aż masa stanie się jednolita, kremowa i gęsta. Na koniec przy pomocy łopatki lub łyżki do kremu wmieszać posiekane orzechy laskowe.

 


Przygotowanie końcowe:


Z upieczonego ciasta ściąć wybrzuszony wierzch i zetrzeć go na tarce z grubymi oczkami lub rozkruszyć w dłoniach na kruszonkę. Odstawić na bok.

Pozostałą część ciasta podzielić na dwa równe blaty. Pierwszy blat umieścić ponownie w tortownicy i zapiąć rant lub założyć specjalną obręcz do tortów. Dość obficie nasączyć blat zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu wyłożyć krem i równo go rozsmarować po całej powierzchni a następnie przykryć go drugim blatem ciasta. Delikatnie docisnąć. Drugi blat również nasączyć herbatą i lekko docisnąć.

W garnuszku zagotować 150 ml śmietanki. Zdjąć garnek z ognia i do gorącej śmietanki dodać połamane na kawałki obie czekolady (mleczną i gorzką). Odczekać ok 5 min a następnie energicznie wymieszać, aby uzyskać gładką, płynną polewę.

Polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać polewę dość obficie wcześniej przygotowaną kruszonką i posiekanymi orzechami.  

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.

Podawać schłodzony.









Smacznego.

 

 

Komentarze

Popularne Posty