Ciasto Kostka Wiśniowa

 Ciasto Kostka Wiśniowa

Ciasto Kostka Wiśniowa to przepyszny deser, który za sprawą zimnej i orzeźwiającej galaretki świetnie ochłodzi nas w upalne dni. Czekoladowy spód, wiśniowa warstwa, krem śmietanowy oraz chrupiąca czekoladowa kruszonka na wierchu sprawiają, że deser prezentuje się imponująco.  Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 265 kcal

W tym: Białka 5.21 g | Tłuszcze 16.73 g | Węglowodany 22.99 g ( w tym cukry 13.01 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na ciasto:

 

- 6 jajek

- 250 g mąki pszennej typu 405

- 150 g cukru trzcinowego

- 6 łyżek kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- pół szklanki oleju

- pół szklanki mleka

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 


Składniki na krem:


- 250 g serka Mascarpone

- 300 ml śmietany kremówki 36%

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 opakowania śmietan-fix’u

 

 

Dodatkowo:

 

- 500 g drylowanych wiśni (świeże lub mrożone)

- 300 ml mocnej gorzkiej herbaty 

- 2 opakowania galaretki wiśniowej

- 80 g herbatników maślanych

- 500 ml wrzącej wody

 

 

Przygotowanie ciasta:


Piekarnik rozgrzać do 170°C w przypadku funkcji z termoobiegiem lub do 180°C w przypadku funkcji górna/dolna grzałka.

Foremkę o wymiarach ok 35 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Zaparzyć bardzo mocną herbatę i odstawić do przestudzenia.

Dwa opakowania galaretki o smaku wiśniowym wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić wydrylowane wiśnie i odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka osiągnie temperaturę pokojową wstawić miskę do lodówki, aby galaretka lekko stężała od czasu do czasu mieszając zawartość.

W misie miksera umieścić jajka, cukier i aromat waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej i puszystej masy. Gdy masa jajeczna będzie już dobrze ubita zmniejszyć obroty miksera na średnie. Mleko wymieszać z olejem i wolną strużką wlać do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i w przynajmniej trzech turach dodać do masy jajecznej. Miksować tylko do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

Gotową masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 min do tzw.: suchego patyczka.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 

Przygotowanie kremu:

 

W misie miksera umieścić mocno schłodzony serek Mascarpone i śmietankę. Zacząć ubijać na niskich obrotach stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Cukier wymieszać ze śmietan-fix’em i dodać do ubijanej masy. Miksować do momentu aż masa stanie się jednolita i gęsta a na jej wierzchu odznaczać się będą wyraźnie ślady łopatek miksera. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i chwilkę schłodzić w lodówce.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Z upieczonego ciasta ściąć wybrzuszony wierzch i zetrzeć go na tarce z grubymi oczkami na kruszonkę. Odstawić na bok.

Pozostałą część ciasta umieścić ponownie w foremce i zapiąć rant a następnie dość obficie nasączyć blat ciasta zaparzoną wcześniej mocną herbatą. Na wierch blatu wyłożyć już lekko tężejącą galaretkę (galaretka nie może być zbyt wodnista, lecz powinna mieć już lekko stała konsystencję, ale nie może być całkowicie stężała i twarda). Herbatniki krótko namaczać w pozostałej po nasączaniu blatu herbacie i układać ciasno (jeden obok drugiego) na warstwie galaretki. Na herbatnikach równomiernie wyłożyć krem śmietanowy i wyrównać jego powierzchnię. Wierzch kremu posypać wcześniej przygotowaną kruszonką z ciasta.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc, aby krem i galaretka dobrze stężały.

Podawać schłodzony.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty