Odrywane Jagodzianki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego

Odrywane Jagodzianki z Dodatkiem Słodzonego Mleka Skondensowanego

Mega mięciutkie i puszyste bułeczki z nadzieniem jagodowym polecają się na dobry początek dnia J. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 40 g): 100 kcal

W tym: Białka 2.06 g | Tłuszcze 2.25 g | Węglowodany 17.61 g ( w tym cukry 5.36 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 Składniki:

(na 20 sztuk)

 

- 300 g mąki pszennej 650

- 30 g słodzonego mleka skondensowanego

- 40 g cukru

- 20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant

- ½ łyżeczki soli

- 30 g miękkiego masła

 


Dodatkowo:

 

- 300 g świeżych jagód

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej

- 1 łyżka roztopionego masła

- 1 łyżka słodzonego mleka skondensowanego

 

Przygotowanie:


Mleko pogrzać do ok 40°C. Do mleka dodać 2 łyżki mąki, cukier oraz drożdże. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podjęły pracę. W przypadku zastosowania drożdży instant tę czynność można pominąć, bez konieczności robienia zaczynu.

W misie miksera umieścić pozostała mąkę, mleko skondensowane oraz sól. Wymieszać a następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Całość ponownie delikatnie wymieszać aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. W mikserze założyć hak do wyrabiania ciast i rozpocząć proces mechanicznego wyrabiania. Moc miksera ustawić na średnich obrotach. Ciasto wyrabiać tak długo aż całe będzie idealnie odchodziło od ścianek misy. Ten proces potrwa ok 10-15 min, więc należy uzbroić się w cierpliwość i pod żadnym pozorem nie dodawać więcej mąki. Gdy ciasto będzie już wyrobione dodać miękkie masło i ponownie rozpocząć proces wyrabiania. Podobnie ja za pierwszym razem ciasto wyrabiać tak długo aż ciasto będzie idealnie odchodzić od ścianek misy i zawinie się na haku.

Gotowe ciasto wyjąć na blat lub stolnicę i delikatnie uformować w kulę. Kulę ciasta przełożyć do suchej miski, przykryć folią spożywczą a następnie odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto, co najmniej podwoi swą objętość (na min 1h)

W tym czasie przygotować nadzienie jagodowe.

Jagody umyć w letniej wodzie a następnie bardzo dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Wysuszone jagody umieścić w misce i zasypać cukrem oraz mąką z tapioki lub ziemniaczaną. Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Odstawić na bok.

Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Gdy ciasto już wyrośnie, ponownie przenieść je na blat lub stolnicę i krótko wyrobić dłońmi, aby je odgazować. Dłonie można delikatnie nasmarować masłem lub olejem, aby ciasto zbytnio nie kleiło się do rąk. Następnie podzielić ciasto na 20 równych kawałków (po ok 30 g każdy kawałek). Z każdej porcji ciasta formować kulkę a następnie spłaszczać ją dłonią na okrągły placek. Na środku każdego placka umieszczać porcję jagód (po ok 1 czubatej łyżeczce) a następnie delikatnie, ale bardzo dokładnie sklejać ciasto formując je ponownie w kulkę. Kulki układać luźno w foremce.

Gdy forma będzie już wypełniona ciastem, przykryć ją folią spożywczą i ponownie odstawić na ok 30 min w ciepłe miejsce, aby kulki znowu, co najmniej podwoiły swoją objętość.

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę z wyrośniętymi bułeczkami umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 25 min. W tym czasie przygotować lukier.

Czubatą łyżkę masła roztopić w garnuszku lub kuchence mikrofalowej. Dodać łyżkę słodzonego mleka skondensowanego a następnie dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Bułeczki po upieczeniu od razu wyjąć z formy na blat lub kratkę i posmarować wcześniej przygotowanym lukrem, gdy bułeczki są jeszcze ciepłe a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia.








Smacznego.

 

Komentarze

Popularne posty