Babka z Mango

Babka z Mango

 

Babka ta oprócz tego, że jest niesamowicie pyszna i aromatyczna to jeszcze swoim przepięknym pomarańczowym kolorem przyciąga uwagę i zachęca do skosztowania.. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 284 kcal

W tym: Białka 4.69 g | Tłuszcze 16.26 g | Węglowodany 52.60 g ( w tym cukry 15.58 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 180 g miękkiego masła

- 380 g mąki pszennej

- 120 g cukru pudru

- 3 duże jajka

- 400 g pulpy z mango

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 1 łyżeczka aromatu rumowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 170°C opcja dolna/górna grzałka lub 160°C w opcji z termoobiegiem.

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Foremkę do babki natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą. W przypadku formy silikonowej wystarczy ją tylko lekko nasmarować olejem.

Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą i gładką masę. Ten etap zajmie ok 10 – 15 min, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Do utartej masy dodawać jajka – pojedynczo – dokładnie miksując po każdym dodanym jajku. Następnie dodać pulpę z mango oraz oba aromaty i całość miksować do całkowitego połączenia się składników. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Gotową masę przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 60 min lub to tzw.: suchego patyczka

Po upieczeniu wystudzić na kratce a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty