Stripsy z Polędwiczek Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Stripsy z Polędwiczek Kurczaka

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszne i soczyste kawałki kurczaka w aromatycznej i niesamowicie chrupiącej panierce to super przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowych imprezach nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Może spokojnie stanowić także główne danie obiadowe. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 232 kcal

W tym: Białka 13.84 g | Tłuszcze 7.56 g | Węglowodany 26.87 g ( w tym cukry 2.31 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 Składniki:

 

- 400 g polędwiczek z kurczaka

- 5 łyżek mąki pszennej

- 2 duże lub 3 małe jajka

- 9 łyżek mleka

- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do marynaty

- 2 łyżki do ciasta

- ok 200 g płatków kukurydzianych Corn Flakes

- 2 łyżki bułki tartej

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ½  łyżeczki soli morskiej

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

- 1 łyżka przyprawi Złocistej do kurczaka (Knorr)

- ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki

- ½ mielonego, suszonego czosnku

 

 

Przygotowanie:


Polędwiczki z kurczaka umyć a następnie osuszyć na ręczniku papierowy. Każdy kawałek mięsa podzielić jeszcze na dwie lub trzy mniejsze cząstki. Przygotować marynatę.

W misce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy z olejem lub oliwą z oliwek. W marynacie umieścić mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min 30 min., a najlepiej na całą noc.

Mięso wyjąć z lodówki na ok 30 min przed obróbką cieplną. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe i panierkę.

W misce wymieszać ze sobą na gładką i jednolitą masę mleko, mąkę, oliwię lub olej oraz jajka. Można użyć do tego miksera. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać trochę mąki a jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub mleka.

W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą bułkę tartą i rozgniecione płatki kukurydziane. Płatki można porozgniatać dłońmi, ale najlepiej i najszybciej uzyskamy wymagany efekt umieszczając płatki w szczelnie zamkniętym woreczku i wałkując po nich wałkiem do ciasta.

Ciasto oraz panierkę można dodatkowo doprawić ulubionymi przyprawami.

Każdy kawałek mięsa namoczyć najpierw w cieście i odczekać chwilkę, aby nadmiar ciasta spłynął. Następnie obtaczać natychmiast w panierce. Odkładać na suchy i czysty talerz. Czynność powtarzać z każdym kolejnym kawałkiem mięsa. Na koniec spryskać wszystko odrobiną oleju lub przesmarować delikatnie olejem przy pomocy pędzelka.

Gdy całość będzie już opanierowana rozgrzać urządzenie AirFryer do 180°C.

Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim Stripsy tak, aby nie stykały się ze sobą. Być może trzeba będzie smażyć Stripsy w dwóch lub trzech turach albo ułożyć je piętrowo przy użyciu dodatkowych kratek.

Smażyć Stripsy przez ok 12 - 15 min lub do chwili, gdy panierka uzyska jasno złoty kolor.

Podawać od razu na ciepło lub schłodzone z sałatką i ulubionym sosem np.: śmietanowym, różowym, musztardowym lub z ketchupem.

Przechowywać w lodówce. 


*Przygotowanie w piekarniku:


Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC - opcja góra/dół, lub 180ºC w opcji z termoobiegiem.

Blachę wyłożyć papierem to pieczenia i poukładać stripsy w niewielkich odstępach od siebie.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez ok 15 - 20 minut lub do momentu gdy będą miały złoty kolor.

W trakcie pieczenia obracać stripsy na blaszce.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty