Serniczek Waniliowy (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 Serniczek Waniliowy

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszny a jednocześnie delikatny, mocno wilgotny w środku serniczek, który upieczesz w zaledwie 45 min w urządzeniu AirFryer. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 293 kcal

W tym: Białka 7.22 g | Tłuszcze 23.92 g | Węglowodany 12.38 g ( w tym cukry 7.08 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na spód:

 

- 100 g podłużnych biszkoptów

- 1 łyżka masła

 


Składniki na masę:

 

 - 400 g twarogu sernikowego tłustego lub półtłustego (polecam z Piątnicy)

- 250 g serka Mascarpone

- 100 g śmietany 18%

- 80 g cukru

- pestki z 1 laski wanilii

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

- 3 jajka

 


Składniki na polewę:

 

 - 80 g gorzkiej czekolady

- 120 g śmietanki kremówki 36%

 



Przygotowanie spodu:

 


Tortownicę o Ø18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)

Biszkopty zmiksować w mikserze lub rozgnieść wałkiem w plastikowym woreczku. Masło roztopić (tradycyjnie w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej) następnie połączyć z rozgniecionymi biszkoptami, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Masę wysypać na spód formy, wyrównać i mocno ugnieść.

Urządzenie AirFryer rozgrzać 180°C.

Tortownicę wstawić do nagrzanego urządzenia i podpiec spód biszkoptowy przez 5 min.



Przygotowanie masy serowe:

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki jednocześnie. Zacząć ubijać od najniższych obrotów miksera, stopniowo zwiększając obroty do najwyższych. Masę ubijać tylko do chwili, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Nie ubijać zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Napowietrzona masa może w trakcie pieczenia wyrosnąć a potem opadnie a tego nie chcemy. Wierzch sernika ma być płaski i równy.

Do misy urządzenia AirFryer wlać ok 500 ml wody. Urządzenie rozgrzać do 180°C.

Gotowa masę wylać na biszkoptowy spód i ostrożnie wstawić do rozgrzanego kosza urządzenia. Wsunąć kosz i piec sernik przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec dalej przez 45 min.

Po zakończonym czasie pieczenia pozostawić sernik w środku przez ok 30 min. Następnie wyjąć na blat i wystudzić do temperatury pokojowej.

 


Przygotowanie polewy:

 

Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki dodać połamaną czekoladę i całość dokładnie wymieszać aż czekolada się roztopi a masa będzie jednolita i gładka. Gotową polewę wylać na wierzch ostudzonego serniczka, udekorować kolorowymi groszkami lub wg własnej fantazji a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Podawać schłodzony.

 






Smacznego.

 

Komentarze

  1. Nie dodawać proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NIE, do serników nie dodaje się proszku do pieczenia.

      Usuń
  2. Jakiej formy pani użyła? Zwykła do piekarnika,czy musi być specjalna do air fryera?

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być zwykła forma do pieczenia? Czy musi być specjalna do air fryera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być najzwyklejsza tortownica taka aby luźno mieściła się w koszu urządzenia 😁

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty