Polędwiczka Wieprzowa (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Polędwiczka Wieprzowa

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Przygotowana w urządzeniu AirFryer polędwiczka wieprzowa jest bardzo soczysta i delikatna. Mięso wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się i świetnie smakuje podana w ulubionym sosie. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 129 kcal

W tym: Białka 19.61 g | Tłuszcze 4.99 g | Węglowodany 0.17 g ( w tym cukry 0.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

  

- polędwiczka wieprzowa (ok 650 g)

 - 2 łyżki oliwy z oliwek

- ½ łyżeczki pieprzu

 - ½ łyżeczki soli

 - 1 łyżeczka słodkiej papryki

 - ½ granulowanego czosnku


 

Przygotowanie:

 

Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. W miseczce wymieszać przyprawy z oliwą z oliwek i natrzeć powstała mieszanką polędwiczkę. Następnie zostawić polędwiczkę w marynacie na ok 1h.

Foliowy rękaw do pieczenia zamknąć zapinką z jednej strony. W rękawie umieścić zamarynowaną polędwiczkę i zamknąć rękaw z drugiej strony. W rękawie zrobić małe nacięcie, aby nadmiar pary miał delikatne ujście i nie nadymał woreczka, który mógłby przywrzeć do grzałki urządzenia.

Urządzenie AirFryer ustawić na 160°C. Czas ustawić na 30 min.

Tak przygotowaną polędwiczkę umieścić w koszu urządzenia i rozpocząć proces pieczenia. Gdy minie wymagany czas ostrożnie wyjąc polędwiczkę z worka i umieścić ją bezpośrednio (już bez rękawa) w lekko natłuszczonym koszu. Wsunąć kosz z powrotem do urządzenia i podpiec polędwiczkę jeszcze przez ok 10 min.

Podawać na ciepło z ulubionym sosem i dodatkami.

 

*Przygotowanie w piekarniku:

 

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Mięso przygotować zgodnie z powyższym przepisem z tą różnicą, że rękawa po zamknięciu w nim polędwiczki nie należy nacinać. Rękaw z polędwiczką umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec całość przez ok 1h.

 







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty