Kotleciki Jajeczne z Mozzarellą w Kukurydzianej Panierce (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Kotleciki Jajeczne z Mozzarellą 

w Kukurydzianej Panierce

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Brakuje Ci czasu na przygotowanie obiadu – polecam te oto pyszne i szybkie w przygotowaniu kotleciki. Zapewniam, że posmakują one wszystkim domownikom. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 203 kcal

W tym: Białka 12.71 g | Tłuszcze 12.07 g | Węglowodany 10.51 g ( w tym cukry 0.85 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

 - 10 jajek + 2 do rozkłócenia

 - 200 g żółtego sera Mozzarella

- 1 duża cebula

 - 3 łyżki oleju słonecznikowego

 - sól i pieprz

- ½ szklanki bułki tartej

- 1 łyżka klarowanego masła

 

Składniki na panierkę:

 

- po ½ łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku

- 2 szklanki płatków kukurydzianych

- 1 szklanka bułki tartej

 

Przygotowanie masy na kotlety:

 

10 jajek ugotować na twardo, przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Żółty ser Mozzarella także zetrzeć na drobnych oczkach tarki warzywnej. Dodać ok ½ szklanki bułki tartej i całość dokładnie wymieszać z jakami oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na klarowanym maśle i dodać do mieszanki serowo – jajecznej.

Dwa jajka rozkłócić widelcem razem z olejem i dodać do pozostałych składników. Ponownie wszystko wymieszać, aby całość dokładnie się ze sobą połączyła. 


Przygotowanie panierki:

 

Płatki kukurydziane umieść w woreczku i przy pomocy wałka do ciasta zmiażdżyć na drobną kruszonkę. Następnie dodać bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.


Przygotowanie końcowe:

 

Z farszu formować małe kulki wielkości jajka i panierować w przygotowanej panierce ze wszystkich stron.

Urządzenie ustawić na 180°C.

Opanierowane kotleciki układać w natłuszczonym koszu. Wierzch kotlecików delikatnie spryskać odrobina oleju i rozpocząć proces smażenia.

Smażyć kotlety przez 6 min. Następnie wysunąć kosz i ostrożnie przewrócić kotlety na drugą stronę a następnie smażyć przez kolejne 6 min., lub do momentu aż nabiorą mocno złotego koloru.

Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty